Alcohol speelt vaak een rol op SEH

Array

José (24 jaar) heeft zaterdagavond een feest. Ze drinkt te veel witte wijn en wordt dronken. Op de terugweg naar huis valt ze van haar fiets, loopt een schaafwond op en bezoekt de Spoedeisende Hulp (SEH). Dokter Annemarie maakt de wond schoon en legt een verband aan. Daarna heeft zij verschillende opties. 1 Ze laat José gewoon gaan. 2 Ze neemt een alcoholanamnese af. Zij inventariseert of er sprake is van verslaving of van incidenteel excessief gebruik en geeft een gericht leefstijl advies. 3 Zij verwijst onmiddellijk door naar de verslavingshulpverlener. Die is in de weekeinden ’s avonds en ’s nachts aanwezig op de SEH. 4 Zij spreekt José toe en wijst haar op haar verantwoordelijkheden voor haar eigen leefstijl. Tal van reacties van Ph.Nieuwsbrieflezers kwamen de afgelopen week binnen. Hieronder volgt een bloemlezing. Professionals van het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis gingen stemmen. Hun uitslag: optie 1 (5x), optie 2 (3x), optie 3 (1x) en optie 4 (3x) aldus OLVG’er Peter Bockse. Loes Hanck, GGD arts te Amsterdam kiest voor optie 2 en met op, dat een gericht leefstijladvies waarschijnlijk niet aankomt bij iemand die onder invloed is, Ik zou liever een informatiefolder meegeven. Voor zover ik weet een BAC-meter (een blaaspijpje, GS) vaak niet aanwezig is op een SEH. Cora Hoffman, Hoofd Acute Zorg van het Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen kiest voor optie 2 en gaat daarna door op optie 3. De Gelderlandse vertrouwensarts Alice Schutte is betrokken bij diverse SEH overleggen en schrijft: Daar worden alle kinderen beneden de 18 jr met een alcoholintoxicatie besproken. Alle kinderartsen moeten deze kinderen landelijk melden ter registratie. In een van de ziekenhuizen is het standaard dat de ziekenhuis maatschappelijk werker een huisbezoek brengt aan alle kinderen die met een alcoholintoxicatie de SEH hebben bezocht, Deze bespreekt met ouders en kinderen de zorg rondom alcoholmisbruik, geeft voorlichting hierover en maakt inschatting of er meer hulp nodig is. Zonodig wordt er melding gedaan bij het AMK. Ik sluit met deze reacties de discussie af. Alcohol speelt te vaak een rol bij letsel en intoxicaties van SEH patienten.

Van: Guus Schrijvers, Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht



Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.

Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers at umcutrecht.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen