Kwaliteit van leven na borstkanker

Array

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Doordat de behandeling steeds verder verbetert, verbetert ook de prognose, en worden steeds meer vrouwen langdurig (na)behandeld. Het is daarom van belang meer inzicht te krijgen in de bijwerkingen en de kwaliteit van leven van de behandelde vrouwen. UMCG-promovendus Ciska Buijs verrichtte daar onderzoek naar.

Een veel voorkomende klacht van patienten met borstkanker is moeheid. Buijs onderzocht de patienten die onder meer met chemotherapie werden behandeld. Bij hen speelt bloedarmoede slechts een kleine rol bij de moeheid, zo blijkt. De mentale gesteldheid van de patient voor en na de behandeling blijkt van groter belang op de moeheid. Een jaar na de behandeling is de kwaliteit van leven van vrouwen die ziektevrij zijn vergelijkbaar met die van gezonde vrouwen van dezelfde leeftijd, zo blijkt. Daarbij maakt het niet uit of de patient is behandeld met een standaard dosis of met hoge dosis chemotherapie. Vrouwen kunnen na behandeling voor borstkanker last hebben van opvliegers. Buijs toont aan dat de medicijnen venlafaxine en clonidine opvliegers even goed verminderen. Het totale effect is echter beperkt.



Ciska Buijs (Zaandam, 1970) studeerde geneeskunde in Maastricht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdelingen Interne Geneeskunde en de afdeling Obstetrie/Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze werkt sinds juli 2007 als gynaecoloog in opleiding in het Viecuri Medisch Centrum te Venlo.
Bron RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen