Forensisch onderzoek stap verder met vondst oogkleurgen

Array

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een gen in het menselijk DNA gevonden dat grote invloed heeft op oogkleur. De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke nieuwe aanvulling op eerdere resultaten van buitenlands onderzoek en geven meer informatie voor de voorspelling van de oogkleur met DNA. In het onderzoek is bovendien specifiek gekeken naar de Nederlandse bevolking. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Genetics. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ziet de bevindingen als een belangrijke stap vooruit in het forensisch onderzoek in Nederland.

De variaties die in dit gen voorkomen kunnen volgens de Rotterdamse onderzoekers worden gebruikt om bij personen van Europese afkomst een voorspelling over de oogkleur te kunnen doen. Prof. dr. Manfred Kayser, hoofd van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC: ‘Het testen van markers op dit gen, en op een naastgelegen gen, kan worden toegepast in forensisch onderzoek om van een onbekende persoon van Europese afkomst de oogkleur te voorspellen. Omdat specifiek is gekeken naar de Nederlandse bevolking, zijn deze resultaten relevant voor toekomstige toepassingen voor het forensisch onderzoek in Nederland’.



Het NFI, dat het onderzoek van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie mede mogelijk maakt, is zeer content met het Rotterdamse onderzoek. Dr. Ate Kloosterman, vast gerechtelijke deskundige DNA-onderzoek van het NFI: “Deze ontdekking is een prachtig resultaat van onze samenwerking. Hiermee is een belangrijke nieuwe stap gezet om straks aan de hand van een achtergelaten DNA-spoor een uitspraak te doen over de oogkleur van degene die het spoor heeft achtergelaten. Op een efficiente en effectieve manier kan zo in de praktijk meer richting aan een opsporingsonderzoek worden gegeven. De compositietekening van een mogelijke dader kan straks worden ingekleurd met objectieve wetenschappelijke informatie.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen