Patient van het omstreden probiotica onderzoek eist justitieel onderzoek

Array

Joachim Vromans uit Goirle, een van de patienten die de omstreden behandeling met probiotica wel overleefde, eist een onderzoek door justitie. De man werd in 2005 voor een acute alvleesklierontsteking behandeld in het St. Elizabeth Ziekenhuis Tilburg. Hij kreeg in 2005 acute alvleesklierontsteking en hij werd in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg experimenteel behandeld met probiotica. Nu hij weet welke risico’s hij heeft gelopen, eist hij een onderzoek van de strafrechter. Hij is op zoek naar lotgenoten die ook meededen aan het medisch experiment.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg is niet te spreken over de manier waarop het Utrechts Medisch Centrum (UMC) het nieuws naar buiten heeft gebracht. Het Tilburgs ziekenhuis was een van de vijftien Nederlandse ziekenhuizen die meedeed aan de blinde proef voor de behandeling van alvleesklierontsteking. Het ziekenhuis zou te laat naar buiten zijn getreden met de bevindingen. Ook stuurde het een brief naar een proefpersoon behandeld in Tilburg zonder medeweten van het Brabantse ziekenhuis. Ook vindt het Tilburgse ziekenhuis het kwalijk dat een van hun proefpersonen zonder hun medeweten een brief van het UMC kreeg dat hij ook de risicovolle behandeling heeft ondergaan.



Het St. Elisabeth Ziekenhuis noemt de handelswijze van de Utrechtse collega’s weinig elegant. In oktober al werd bij de Utrechtse onderzoekers duidelijk dat er meer mensen overleden die het middel wel dan die het middel niet toegediend kregen.

In totaal deden 296 mensen mee aan het onderzoek. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft aangekondigd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek gaat doen. De Consumentenbond eist daarnaast nog een onderzoek naar probiotica in drankjes.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen