Probiotica onder vuur: Yakult neemt klant serieus, Actimel negeert consumenten onrust!

Array

Naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van probiotica is onrust ontstaan bij de NPCF omtrent het gebruik van Probiotica. Hierbij zouden doden zijn gevallen. Volgens het Universitair Medisch Centrum Utrecht zitten in producten als Yakult ook probiotica, waardoor het niet verstandig is voor zeer ernstig zieke mensen het yoghurtdarnkje te gebruiken. Er is onderzoek gedaan naar probiotica en acute pancreatitis. Het gaat hier om een onderzoek bij een groep zeer ernstig zieke patienten met acute pancreatitis. Ook hadden ze een verhoogd risico op orgaanfalen en andere complicaties. De zeer zieke patienten kregen een probiotica preparaat via een sonde in de darm ingebracht. Het probioticum dat ze kregen was speciaal voor dit onderzoek ontwikkeld en is niet verkrijgbaar voor consumenten. Toch meent het Gisteren de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) dat een onderzoek van dat de Voedsel- en Warenautoriteit naar de veiligheid van producten als Yakult en Actimel op zijn plaats is. Het onderzoek was overigens niet specifiek gericht op producten zoals Yakult. Gelukkig laat de en we Voedsel- en Warenautoriteit zich niet voor het karretje van de NPCF spannen en wacht eerst de uitkomst van het onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de probiotica en de sterfgevallen voordat het verdere conclusies trekt.

Een woordvoerder van Yakult Nederland laat dan ook weten dat het bedrijf nog steeds instaat voor de veiligheid van het product. Zo heeft Yakult, in tegenstelling tot Actimel, ze via hun website een reactie op het onderzoek van het UMCU gepubliceerd. Dit naar aanleiding van het tragische bericht van gisteren dat patienten met een acute alvleesklierontsteking zijn overleden na een proefbehandeling met probiotica.

De NPCF benadrukt dat het onderzoek niet moet worden ingesteld om de fabrikanten van de betreffende dranken te benadelen maar juist om de ongerustheid bij de consument weg te halen.
De hoeveelheid probiotica die de patienten binnen kregen was, omdat de toediening via een sonde direct in de darm ging, groter dan bij consumptie van Yakult.

De goede bacterien die in de producten van Yakult zitten, zijn veilig voor consumptie. Dit wordt onder andere onderschreven door verschillende wetenschappers zoals Dr. Ger Rijkers, Medisch Immunoloog bij Universitair Medisch Centrum Utrecht. ‘Probiotica in zuivelproducten zoals Yakult zijn absoluut veilig om te drinken.’ Zelfs tijdens de persconferentie van 23 januari 2008 in het UMC werd aan een van de onderzoekers gevraagd of het nog veilig is om probiotica te drinken. Waarop hij antwoordde ‘Ik heb vanmorgen mijn probiotische drankje nog gedronken.’

Yakult en Bifiene zijn voedingsmiddelen en geen medicijn. Ze zijn verkrijgbaar in de supermarkt en worden al bijna 75 jaar door miljoenen mensen overal ter wereld gedronken. Dus als u vragen heeft over probiotica, bel dan even met een bedrijf die een serieuze reactie gaf op het onderzoek. Want hoe je het ook went of keert, een merk loop door dit soort zaken een flinke deuk op.

Recente artikelen