Inzicht in ontstaan DNA-schade

0
183

Als de beschermingsmechanismen van het DNA in cellen niet werken, kunnen er ernstige ziekten ontstaan, zoals kanker en neurodegeneratieve ziekten. UMCG-promovendus Floris Bosveld ontdekte dat een mutatie in een van de belangrijkste biochemische syntheseroutes in alle organismen, die van coenzyme A (CoA), leidt tot een overgevoeligheid voor DNA-schade. Hij deed deze bijzondere ontdekking op basis van genetische screening van gemuteerde fruitvliegjes. Bosveld brengt in zijn proefschrift de gehele biosyntheseroute van CoA in de fruitvlieg in kaart. Zo verschaft hij voor het eerst inzicht in de gevolgen van mutaties in de CoA biosynthese in een diermodel.

Floris Bosveld (Diepenveen, 1977) studeerde Biologie te Nijmegen (1997-2002). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door NWO. Na zijn promotie gaat Bosveld als postdoc werken aan Institute Curie in Parijs.


Bron RuG