Minder snelle tolerantieontwikkeling Transtec® – Opvallende dosisstabiliteit pijnpleister dankzij buprenorfine

Array

Het heeft er alle schijn van dat de nieuwe transdermale opioïdpleister Transtec®, die onlangs door farmaconcern Grünenthal BV ook op de Nederlandse markt werd gepresenteerd, minder snel leidt tot tolerantieontwikkeling. Onderzoek onder meer dan 1.200 chronische pijnpatienten heeft aangetoond dat bij de behandeling met Transtec in vergelijking met de behandeling met transdermale fentanyl minder en in elk geval kleinere dosisverhogingen nodig zijn. Dit zou het bewijs kunnen zijn dat de stof buprenorfine de tolerantieontwikkeling beperkt.

In de bewuste analyse onder patienten met zowel kanker- als niet-kankerpijn werden over een periode van minstens drie maanden het effect en de dosisstabiliteit van Transtec en transdermale fentanyl met elkaar vergeleken1. Bij alle patienten werd geregistreerd of hun dosis stabiel bleef, steeg of daalde. Het bleek dat de patienten die met Transtec werden behandeld opmerkelijk vaker dosisstabiel bleven dan degenen die transdermale fentanyl kregen voorgeschreven.


Minder snelle tolerantieontwikkeling
Bij zowel niet-kankerpijn (56,9% tegen 41,6%) als kankerpijn (50% tegen 26,2%) bleven significant meer patienten op Transtec stabiel. Van de patienten die een hogere dosering nodig hadden was de gemiddelde stijging van de dagdosering significant kleiner bij gebruik van Transtec. Bij niet-kankerpijn werd een beperkte stijging van 21,8% gesignaleerd versus 53,1% bij transdermaal fentanyl. Bij kanker-pijn was dit 34,5% bij Trantec en maar liefst 81,4% bij transdermaal fentanyl. De patienten van beide groepen waren vergelijkbaar qua ziektebeeld en ernst van hun aandoening. De onderzoekers trekken uit deze (Sittl 2006), en eerder gevonden (Sittl 2005), opmerkelijke verschillen de voorzichtige conclusie dat gebruik van bruprenorfine minder snel tot tolerantieontwikkeling leidt dan fentanyl.

Stabiele dosis
Het farmacologische profiel van buprenorfine onderscheidt zich duidelijk van andere opioïden. De werkzame stof kan wat analgetische werking betreft als pure agonist worden ingeschaald. Maar als het gaat om bijwerkingen is het slechts een partiele agonist met een brede veiligheidsmarge. Bovendien kent buprenorfine ook een uitgesproken anti-hyperalgetische werking (Koppert 2005). Dat zou volgens de onderzoekers verklaren waarom patienten zo lang baat hebben bij een stabiele dosis.

Transtec kan ook een alternatief zijn voor patienten met een verhoogd risico bij langdurig gebruik van niet-steroïde anti-ontstekingsmiddelen (NSAID´s). De overstap van orale medicatie (pillen of tabletten) naar de pleister (slechts twee per week) kan probleemloos worden gemaakt.

Transtec is maximaal 96 uur werkzaam, verkrijgbaar in drie verschillende sterktes (35 µg/uur, 52,5 µg/uur en 70 µg/uur) en wordt volledig vergoed.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen