NZa intensiveert toezicht op de zorgmarkt

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat in 2008 haar toezichtbeleid intensiveren. Zo heeft de NZa onder meer een quick scan ontwikkeld om snel te kunnen beoordelen of sprake is van kartelvorming.

Daarnaast heeft de NZa eind 2007 een aantal taken van de FIOD-ECD overgenomen om zelf in de zorgsector snel actie te kunnen nemen als sprake is van een
‘economisch delict’. Het afgelopen jaar is door de NZa voor een groot deel benut om nieuwe instrumenten te ontwikkelen, 2008 wordt het jaar van de implementatie van die instrumenten. Daarbij richt de NZa zich op vier kernthema’s:
– Een sterkere positie voor de zorgconsument. Met gerichte acties wil de NZa knelpunten voor de consument weggenomen. Zo presenteert de NZa op korte termijn normen voor transparantie en openheid in de zorg.
– Efficientie door goed werkende zorgmarkten. De NZa gaat proberen de zorg te stimuleren om efficienter en klantgerichter te werken in sectoren als de intramurale AWBZ, de ziekenhuissector, de ggz, bij beroepsgroepen als oefentherapeuten en eerstelijnspsychologen.
– Minder regels, meer ruimte. De NZa is van plan de door haar opgelegde administratieve lasten te verminderen en haar dienstverlening te verbeteren.
– Effectief en slagvaardig toezicht. Nu de regels in het nieuwe zorgstelsel duidelijker worden en partijen zich niet meer kunnen verschuilen achter ‘kinderziektes’ zal de NZa eerder optreden als het consumentenbelang in het geding is.
Publieke verantwoording staat voor de NZa hoog in het vaandel, niet alleen richting de minister van VWS en het parlement, maar ook richting consumenten, maatschappelijke organisaties en alle relevante stakeholders, aldus een persbericht. Wordt vervolgd…


Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen