Groepsspreekuur in opkomst

Array

Het groepsspreekuur is in opkomst. Het CBO, het kwaliteitsinstituut van de zorg, heeft een bericht hierover in het Nederlands Dagblad dinsdag bevestigd. Met name groepsspreekuren voor kinderen met diabetes zijn populair, zegt het CBO, maar ook hiv-patienten en mensen met hart- en vaatproblemen bespreken hun ziekte graag in groepsverband. Het gezamenlijk spreekuur is in 2005 in zes ziekenhuizen ingevoerd, waarbij 8 tot 15 mensen met dezelfde ziekte of aandoening in een groep werden behandeld. Inmiddels zijn er zeker dertig groepsspreekuren, verspreid over het hele land. 8 van de 10 patienten zijn enthousiast over dit medisch spreekuur omdat ze tips en ervaringen met elkaar kunnen delen. Voor artsen en verpleegkundigen is hun werk afwisselender geworden.

Ook huis- en bedrijfsartsen willen binnenkort beginnen met groepsspreekuren. Artsen, verpleegkundigen en patienten blijken de bijeenkomsten inspirerend te vinden; het medisch personeel omdat de aanpak hun werk afwisselend maakt, en de patienten omdat ze ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Het CBO denkt dat de groepsspreekuren een belangrijke vorm van zorgvernieuwing zijn. De organisatie denkt dat er de komende tijd nog meer bij zullen komen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen