Samenwerking zorg en bedrijfsleven werkt!

Array

Samenwerking tussen zorg en bedrijfsleven biedt mensen met een functiebeperking de kans om een zinvolle bijdrage te leveren aan de samenleving. Maar ook zorgorganisaties en bedrijven hebben baat bij een goede onderlinge samenwerking. Dit zijn conclusies uit het rapport “Met zorg ondernemen. Bouwstenen voor succesvolle samenwerking tussen ondernemers en langdurige zorg”. De concrete voorbeelden in het rapport bieden zorgmanagers en ondernemers handvatten om succesvol samen te werken.

Vermaatschappelijking
Hoe kunnen we er op efficiente wijze voor zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen in de samenleving? Vilans-medewerker Karen Mogendorff, auteur van Met zorg ondernemen: “Je kunt dit doen door handig gebruik te maken van de mogelijkheden die de samenleving biedt. Samenwerking tussen zorg en bedrijfsleven past in de trend van vermaatschappelijking van de zorg. En in het overheidsbeleid, dat als doel heeft de positie van de zorgvrager te versterken en de marktwerking in de zorg te vergroten.”

Meerwaarde
Wat is de meerwaarde van samenwerking tussen zorg en bedrijfsleven voor zorgprofessionals en zorgvragers? En levert deze samenwerking ook het bedrijfsleven iets op? Op deze vragen geeft “Met zorg ondernemen” een antwoord. Zorginstellingen blijken hun taakstelling beter te kunnen halen als ze samenwerken met een bedrijf. Zorgvragers kunnen nuttig werk doen, en krijgen daarvoor waardering van collega’s en de samenleving. En voor het bedrijfsleven biedt de samenwerking meerwaarde op het persoonlijke, sociale en (bedrijfs)economische vlak.



Vormgeven
“Met zorg ondernemen” belicht verschillende vormen van bedrijfsmatige samenwerking. Zoals Buurtsuper Speciaal, zorgboerderijen, mentorprojecten, leer-werkprojecten en netwerken. Bij elk voorbeeld benoemt de auteur voor- en nadelen, valkuilen en kansen. Ook mogelijke vooroordelen bij potentiele samenwerkingspartners komen hierbij aan de orde.

Downloaden
“Met zorg ondernemen. Bouwstenen voor succesvolle samenwerking tussen ondernemers en langdurige zorg” is geschreven door Karen Mogendorff. De publicatie is gratis te downloaden via de Vilans webwinkel, vilanswebwinkel

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen