Obese patient goedkoper

Array

Mensen met zwaar overgewicht (obesitas) zijn vaker ziek en gebruiken meer zorg dan personen met een gezond gewicht. Maar over hun hele levensloop gezien gebruiken mensen met obesitas minder zorg dan mensen met een gezond gewicht. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen met zwaar overgewicht over het algemeen minder lang leven. Preventie van overgewicht bespaart dus niet op zorgkosten maar levert wel veel gezondheidswinst op. Dit blijkt uit analyses van het RIVM die vandaag gepubliceerd worden in het vakblad PLoS Medicine.

Obesitas
Steeds meer mensen in Nederland kampen met zwaar overgewicht, ook wel obesitas genoemd. We spreken van obesitas, als de Body Mass Index (gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat) groter is dan 30. Obesitas vergroot de kansen op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.

Zorguitgaven en kwaliteit van leven
Omdat mensen met obesitas grotere kans hebben op ziekten, resulteert dit in extra zorguitgaven. Over het hele leven gezien zijn de zorgkosten bij hen echter lager dan bij mensen met een gezond gewicht. Omdat mensen met zwaar overgewicht meestal minder lang leven, zullen zij minder vaak last krijgen van ouderdomsziekten zoals Alzheimer. Preventie van obesitas leidt daarom alleen op korte termijn tot kostenbesparing in de zorg. Op langere termijn zullen de zorguitgaven toenemen. Eerder onderzoek had al aangetoond dat rokers over hun leven gezien minder zorg gebruiken dan niet rokers. Voor obesitas was dit niet eerder aangetoond. Preventie leidt dus niet tot altijd tot kostenbesparingen maar is wel vaak een effectieve en doelmatige manier om gezondheidswinst te realiseren. Preventie draagt hiermee niet alleen bij aan een verlenging van leven maar ook aan een hogere kwaliteit van leven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen