Lareb en Diabetesvereniging onderzoeken bijwerkingen nieuwe diabetesgeneesmiddelen

Array

Op vrijdag 1 februari is het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb gestart met een onderzoek onder patienten die geneesmiddelen krijgen voorgeschreven voor diabetes mellitus type 2, met uitzondering van de insulines. Doel van het onderzoek is uit te vinden welke bijwerkingen deze patienten ondervinden bij het gebruik van nieuwe en reeds bestaande geneesmiddelen. Als eerste patientenvereniging werkt Diabetesvereniging Nederland (DVN) samen met Lareb in een dergelijk onderzoek. De DVN hecht belang aan het bekend worden van bijwerkingen bij zowel professionals als bij patienten.

Dat de DVN als eerste patientenvereniging een dergelijke samenwerking aangaat, komt voort uit het feit dat diabetes mellitus type 2 sterk in opkomst is in Nederland en veel patienten te maken hebben en krijgen met deze middelen. De DVN ziet in dit onderzoek een extra mogelijkheid voor de patient om ervaringsdeskundigheid te delen met de zorgverlener. Recent is een aantal nieuwe middelen ter behandeling van diabetes op de markt gekomen en de verwachting is dat de komende tijd meer nieuwe antidiabetica zullen volgen. Hiervan is echter het bijwerkingenprofiel nog niet geheel bekend. Dit onderzoek vergelijkt de bijwerkingen van oudere geneesmiddelen en deze nieuwe generatie. Om een vergelijking met de oudere middelen mogelijk te maken, zijn deze ook in dit onderzoek betrokken.



Eenvoudige deelname aan onderzoek
Iedereen die een van de diabetesmiddelen gaat gebruiken, krijgt van de apotheek een folder met daarin de uitnodiging om deel te nemen. De DVN roept haar leden op om ook mee te doen. Tijdens het onderzoek ontvangen de deelnemende patienten in één jaar tijd een zestal vragenlijsten per email. Op deze manier wordt het gebruik van deze middelen gedurende een jaar gevolgd. In verschillende opeenvolgende enquêtes wordt gevraagd naar het medicatiegebruik van de patient en naar bijwerkingen. Daarnaast wordt onder meer gevraagd naar eerder gebruik van diabetesmiddelen en de laatst gemeten bloedglucosewaarde.
Patienten die willen deelnemen aan het onderzoek en die nog vragen hebben, kunnen een en ander nalezen op www.larebmonitor.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen