Dertig procent minder valincidenten

Array

Verbetertraject Valpreventie werpt vruchten af
Ouderen vallen veel minder vaak als zorginstellingen en thuiszorgorganisaties goede maatregelen nemen. Dat blijkt uit het Verbetertraject Valpreventie van Zorg voor Beter. In de instellingen die meededen aan het verbetertraject, daalde het aantal mensen dat viel met gemiddeld bijna dertig procent. Het aantal mensen dat meer dan één keer viel, daalde zelfs met veertig procent. Ook het aantal gezondheidsklachten als gevolg van vallen ging met dertig procent omlaag.

Eén op de drie zelfstandig wonende ouderen en de helft van alle verpleeg- en verzorgingshuisbewoners valt minstens één keer per jaar. Vallen is de belangrijkste doodsoorzaak door een ongeval bij ouderen boven de 65 jaar. Behalve tot overlijden leidt de val ook vaak tot botbreuken, verminderde mobiliteit of opname in een instelling. Om meer valincidenten te voorkomen is een grondige analyse van de incidenten erg belangrijk. Lag de oorzaak bij de valler zelf, kwam het door de omgeving of was het een combinatie? Vijftien teams uit de gehandicaptensector, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg hebben tijdens het verbetertraject een jaar lang maatregelen genomen om het aantal valincidenten te verlagen.



Rollatorcursus
Een voorbeeld van zo’n maatregel is het weghalen van obstakels in gangen. Hierdoor konden clienten gemakkelijker lopen. Ook het aanschaffen van speciale stoelen en badmatten, het aanpassen van de medicatie of het laten doen van bewegingsoefeningen verkleinden de kans op een val. Sommige instellingen organiseerden een speciale rollatordag waarbij clienten op een hindernissenparcours een rollatorinstructie kregen. “De grootste verdienste van dit verbetertraject is dat zorgverleners merken dat ze echt iets kunnen doen”, aldus projectleider Juliette Vaal van Vilans. “Ze zien snel resultaat en dat werkt motiverend.”

In thuiszorg veel winst te behalen
In verzorgingshuizen, maar vooral in de thuiszorg, denken veel verzorgenden dat ze weinig kunnen doen om vallen te voorkomen. “Ouderen zelf denken vaak dat vallen hoort bij het ouder worden. Maar als je goed doorvraagt naar de omstandigheden rondom de val, krijg je soms verrassende dingen te horen”, aldus Vaal. “Zo bleek een client vaak te vallen door een plotselinge verlaging van de bloeddruk. Na overleg met de huisarts werd zijn medicatie aangepast. Als verzorgende kun je op deze manier bijdragen aan het voorkomen van meer valpartijen.”

Over Zorg voor Beter
Het Verbetertraject Valpreventie is een onderdeel van het kwaliteitsprogramma Zorg voor Beter en wordt uitgevoerd door Vilans. Samenwerkingspartners in dit verbetertraject zijn Consument en Veiligheid en de Universiteit Maastricht. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Thema’s die Zorg voor Beter aanpakt, zijn bijvoorbeeld valpreventie, medicatieveiligheid, zorg voor mensen met dementie en gedragsproblemen. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen