Fout reiniging van scopen in St Jansdal leidt tot oproep bloedcontrole

Array

Helaas heeft ook het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk afgelopen vrijdag, dd 8 februari 2008, geconstateerd dat de procedure bij het reinigen van cystoscopen (kijkers, gebruikt door de urologen voor het onderzoek van de urinewegen) is misgegaan. Vanaf een nog onbekend tijdstip, dat uiterlijk op 30 oktober 2007 ligt, zijn de cystoscopen onvoldoende gereinigd in de daarvoor bestemde wasmachine. De desinfectie van de scopen is wel goed gegaan; ook de handmatige reiniging die aan het machinale proces voorafgaat, is goed verlopen. Oorzaak is één in omgekeerde richting geprogrammeerde rollerpomp. Nog onduidelijk is, hoe de verkeerde programmering tot stand is gekomen. Er is direct een melding gedaan bij de inspectie voor de gezondheidszorg.

Er zijn maximaal vierhonderd patienten betrokken. Het risico op een infectie is voor deze patienten bijzonder klein en het betreft enkel risico op hepatitis B en C en HIV. Betrokken patienten en hun huisartsen hebben via de post reeds bericht ontvangen.
Uiteraard zullen wij zoveel mogelijk de vragen van patienten opvangen en beantwoorden. Aan alle patienten is bloedonderzoek aangeboden ter opsporing van een eventuele besmetting. Wij betreuren de gang van zaken ten zeerste. Inmiddels is alles in het werk gesteld om herhaling te voorkomen.



Zekerheidshalve is in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloten het bloed te testen op Hepatitis B virus, Hepatitis C virus en HIV. Het is in het belang van de hele opgeroepen patientengroep dat iedereen zo snel mogelijk gehoor geeft aan deze oproep. Allereerst zijn alle betrokken patienten door middel van een brief persoonlijk op de hoogte gesteld met daarbij de vraag om zich te melden voor bloedonderzoek bij één van de prikposten in onze regio. De uitslag van het onderzoek zal schriftelijk aan de patient zelf meegedeeld worden. Dit kan wel enige tijd duren. Het ziekenhuis betreurt de gang van zaken ten zeerste. Ondanks het feit dat het risico op besmetting bijzonder klein is, zal er toch ongerustheid zijn bij de betrokken patienten. Zij kunnen informatie krijgen op een speciaal telefoonnummer (0341-463903). Inmiddels is alles in het werk gesteld om herhaling te voorkomen.

Recente artikelen