Spoedarts aan huis

Array

sosarts.JPGMensen die ongeacht het tijdstip in noodgevallen binnen een uur een arts aan huis willen hebben, kunnen met ingang van 1 september een landelijk alarmnummer bellen. Die service wordt vanaf die datum aangeboden door de organisatie SOS Arts. Dit meldde initiatiefnemer Arnold Verhoeven dinsdag. De organisatie wil uiteindelijk een landelijk dekkend netwerk van ongeveer zevenhonderd huisartsen bieden die dag en nacht binnen afzienbare tijd huisbezoeken kunnen afleggen.

De nieuwe organisatie is gebaseerd op het succesvolle voorbeeld van SOS-Médecins in
Frankrijk, waar onafhankelijke artsen via een landelijke telefooncentrale 24 uur per dag, 7 dagen per weekopgeroepen kunnen worden en uitsluitend patienten thuis of bij een bedrijf bezoeken.
In Frankrijk ontvangen zij, op een populatie van 65 miljoen inwoners, jaarlijks ca. 4 miljoen oproepen en voeren zij ca. 3 miljoen visites uit. Dit idee is trouwens ook al overgenomen in Brussel, Genève, Londen en Athene.

Alle SOS-artsen werken zelfstandig en voor eigen rekening. Zij betalen een kleine bijdrage aan de landelijke centrale voor de geboden diensten. De artsen ontvangen voor de bezochte patienten geen inschrijvingstarief en leggen geen dossier aan. Een verslag van de interventie wordt zo spoedig mogelijk via de centrale aan de eigen huisarts van de persoon die een consult heeft gehad doorgegeven. SOS-arts verzorgt het landelijke callcentre, voorziet de artsen van de modernste communicatiemiddelen en geavanceerde diagnostische, therapeutische materialen en verzorgt een belangrijk deel van hun dagelijkse administratie. Hierdoor verliezen de SOS-artsen weinig tijd aan administratieve zaken en kunnen ze zich bezighouden met hun primaire taken!
Daarnaast onderhoudt SOS-arts contacten met relevante instanties en wetenschappers zodat de bevindingen van interventies geanalyseerd kunnen worden. SOS-arts organiseert opleidingen voor de telefonistes en bijscholing van de artsen.



Reden initiatief
Vrijwel alle verzekerden krijgen vroeg of laat te maken met huisartsenzorg zoals die wordt geleverd door de huisartsen, huisartsenposten en eerstenhulpdiensten van ziekenhuizen. Het is dan ook inherent dat deze zorg onstant in beweging is om aan de toenemende behoefte te voldoen. De eerstelijnszorg staat daardoor onder grote druk terwijl desondanks uit diverse onderzoeken (onder meer van het Nivel) blijkt dat een groot aantal verzekerden vooral ontevreden is over het feit dat huisartsen er door de grote werkdruk veelal niet of nauwelijks toe te bewegen zijn om huisbezoeken af te leggen. Door de vergrijzing en de groeiende problematiek in de grote steden zal de druk op de eerstelijnszorg naar verwachting enkel toenemen. SOS-arts kan een adequate en professionele oplossing bieden voor een belangrijk deel van deze problemen.

Continuïteit

SOS-arts werft en selecteert BIG-geregistreerde artsen uit de grote groep artsen en specialisten die op dit moment slechts parttime werken, artsen die juist met pensioen zijn gegaan, vervroegde uittreders en uit de groep van ca. 3500 artsen die ingeschreven staan bij medische uitzendbureau’s en een nieuwe uitdaging zoeken. Door deze artsen in te zetten zal efficienter van aanwezige kennis en kwaliteit gebruik gemaakt worden. Om in periodes van onverwacht grote drukte alert te kunnen reageren, zal er in de aanloopfase ook gebruik worden gemaakt van een flexpool. Alle artsen moeten beschikken over aantoonbare ervaring op het gebied van eerste hulp.

ZVW
Het initiatief SOS-arts sluit naadloos aan bij de intentie van de ZVW. Het is een particulier initiatief, draagt bij aan een positieve ontwikkeling voor de marktwerking en zal een sterke aanvulling zijn voor de regiefunctie welke de zorgverzekeraar daarin vervult.

Een belangrijke partner om SOS-arts tot een succes te maken zijn de zorgverzekeraars. Indien zij overtuigd zijn van de voordelen welke dit als extra dienst in hun zorgpakket aan de verzekerden kan bieden versterken ze niet enkel hun marktpositie maar dragen ze ook bij aan de verbetering van een maatschappelijk probleem dat door velen, vooral de ouderen, als zeer nijpend wordt ervaren en waar het huidige stelsel geen adequaat antwoord op heeft. Het biedt hun verzekerden een belangrijk stuk zorg en veiligheid en speelt in op de toenemende vraag om snellere eerstelijnszorg aan huis.

Kosten
Indien men o.a. de vergelijking met Frankrijk aanhoudt zal SOS-arts groeien tot ca. 950.000 visites per jaar. Binnen de huidige regels van de NZA vallen de declaraties van de SOS-artsen onder de passantenvergoeding waarbij dan een uitzondering gemaakt zal moeten worden ten aanzien van de regel dat de arts voor die declaratie niet in zijn woonplaats mag werken. Aangezien de artsen geen inschrijftarief ontvangen en niet hun eigen patienten bezoeken is dat alleszins redelijk en noodzakelijk om een snelle interventie te garanderen.
Een eigen bijdrage van de patient is gewenst omdat dit zal verhinderen om voor elke klacht SOSarts te bellen. Dit zou SOS-arts ook fysiek het werken onmogelijk maken. Daarbij is het geenszins de bedoeling de huidige huisartsen concurrentie aan te doen. SOS-arts is slechts een aanvulling op de huidige eerstelijnszorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen