Bayer waarschuwt voor antibioticum

Geneesmiddelenfabrikant Bayer stuurt artsen en apothekers een brief waarin wordt gewaarschuwd voor dodelijke bijwerkingen van een antibioticum. Door het middel Avelox zijn wereldwijd 13 mensen overleden. In Nederland zijn geen sterfgevallen bekend. Avelox is hier sinds 2000 op de markt en wordt aan tienduizenden mensen per jaar voorgeschreven, vooral bij longontstekingen. De fatale bijwerkingen zijn leverbeschadiging of een ernstige reactie van de huid.

Bayer zegt dat de fatale risico’s aan het licht kwamen bij een jaarlijkse veiligheidsanalyse. Na overleg met de Europese geneesmiddelenautoriteiten is besloten tot maatregelen. In het buitenland is bij in totaal 13 overleden gebruikers een verband gevonden tussen hun overlijden en het gebruik van Avelox. Bij het grootste deel ging het om een fatale leverbeschadiging; een kleiner aantal patienten kreeg blaasvormige huidreacties die uiteindelijk een dodelijke afloop hadden.

In de brief dringt Bayer er bij Nederlandse artsen op aan dat zij alert moeten zijn op symptomen die wijzen op de ernstige bijwerkingen. Het middel is in Nederland sinds 2000 op de markt en wordt jaarlijks aan tienduizenden patienten voorgeschreven
Lees hier de IB-tekst, bijsluiter en DHCP.

Recente artikelen