RSI van de lachspieren

Lachen is gezond, zo lang het maar spontaan is. Anders kan lachen zelfs een serieuze bedreiging vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van een toonaangevende psychiater van de universiteit in het Japanse Osaka.

Bij veel dienstverlenende bedrijven in Japan zijn vrouwelijke werknemers contractueel verplicht tot het continu tonen van een brede lach. Een belangrijk deel van de basistraining van nieuw aangenomen personeel bestaat dan ook uit het leren van die perfecte lach. Gezond is dat echter allerminst, stelt psychiater Makoto Natsume. Soms verkrampen de vrouwen na een tijdje nepglimlachen zo dat ze hun ‘opplaklach’ niet meer kunnen afleggen.

Depressies
“Jezelf dwingen gedurende langere perioden een glimlach te dragen, kan als het extreme vormen aanneemt, tot echte depressies leiden”, citeerde de Britse krant The Times de psychiater. Ook kan het leiden tot fysieke klachten. Mensen met het lachmasker syndroom vertonen volgens Natsume overbelastingsklachten die te vergelijken zijn met RSI.


Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen