Google Health van start

0
166

Google gaat de medische gegevens van enkele duizenden mensen bijhouden, in het kader van een test voor de reeds eerder aangekondigde ‘health-service.’ Google mag zich allicht weer aan bakken kritiek verwachten over de privacy.Via verschillende blogs, portalen en nieuwsbronnen werd gisteren avond melding gemaakt van de start van Google Health. Maar geen bericht nog van Google toen uiteindelijk  ook Google  zelf een bericht op haar weblog zette. Met de pilot die Google start is de zorgportal van Google een feit. In het poral worden de medische gegevens van patienten bewaard  Google start met een pilot met één gerenomeerd ziekenhuis: Cleveland Clinic. De bedoeling in de pilot is dat tussen de 1.500 en 10.000 patienten gaan deelnemen. De deelname is niet verplicht.

  

Het pilootproject werd gisteren aangekondigd.  Google haast zich om te vertellen dat alle patienten vrijwillig hun akkoord gaven voor de elektronische doorgave van hun persoonlijke medische gegevens. Google zal de gegevens gebruiken om een nieuwe ‘health-service’ te testen die niet toegankelijk zal zijn voor het grote publiek. Hoe die service er precies zal uitzien – en vooral – hoe Google er geld wil mee verdienen, is nog een goed bewaard geheim.

Een journalist van Associated Press slaagde er wel in om bij de Cleveland Clinic wat meer informatie los te peuteren. Het ziekenhuis heeft nu al een eigen online service MyChart waarin de gegevens van meer dan 120.000 patienten opgeslagen zijn. Wie zijn informatie naar Google laat overzetten, zou zijn dossier altijd en overal kunnen raadplegen – zelfs wanneer ze niet langer verzorgd of behandeld worden door de Cleveland Clinic.

Google zelf ziet de intrede in de gezondheidssector als een logische stap, omdat de zoekrobot dagelijks miljoenen aanvragen verwerkt van mensen op zoek naar medische info, hulp of geneesmiddelen. Toch is Google niet de enige met “health portal plannen” partij: ook Microsoft en AOL hebben met respectievelijk HealthVault en Revolution Health soortgelijke ambitieuze plannen.