NPCF wil voortgang EPD

Op 28 februari spreekt u met de minister van VWS over de voortgang van de invoering van het landelijk Elektronisch PatientenDossier (EPD). De NPCF is blij met de voortgang die gemaakt wordt in de koploperregio’s, met name in de pilots met het waarneemdossier huisartsen in Twente. De NPCF ziet de invoering van het landelijk EPD liefst zo snel mogelijk van start gaan, want het belang is, uit het oogpunt van verbetering van veiligheid en de kwaliteit van zorg, bijzonder groot. Natuurlijk dient de invoering zeer zorgvuldig te gebeuren.

In het proces van de totstandkoming van het EPD heeft de NPCF altijd aandacht gevraagd voor goede voorzieningen die het de zorgconsument mogelijk maken om zelf meer regie te kunnen voeren op zijn gezondheid. Concreet gaat het hierbij om mogelijkheden voor een patient ten aanzien van zijn eigen (medische) gegevens:

* Aangeven van bezwaar tegen deelname aan het EPD en dit bezwaar (gemakkelijk) weer intrekken.
* Instellen van het persoonlijk autorisatieprofiel (waarin wordt vastgelegd wie wel en wie geen toegang heeft tot zijn medische gegevens in het EPD).
* Inzage in wie het EPD heeft opgevraagd, ingezien en gewijzigd, dus de verkeersgegevens van het Landelijk Schakelpunt (LSP) (=logging).
* Inzage in de medische gegevens die via het LSP uitgewisseld kunnen worden.

De NPCF vraagt u er bij de minister op aan te dringen de ontwikkeling van dergelijke digitale diensten voor burgers te versnellen en waar nodig op korte termijn in gang te zetten. Voor het draagvlak van burgers voor de landelijke invoering van het EPD zijn dit soort voorzieningen cruciaal.

Burgers maken in het dagelijks leven in toenemende mate gebruik van digitale diensten, zoals online bankieren of – belastingaangifte. Velen zijn daar al zo aan gewend dat men verbaasd is dat dergelijke diensten in de gezondheidszorg maar zo beperkt ontwikkeld en aangeboden worden. Hoewel dergelijke digitale voorzieningen voorzien zijn voor de toekomst ziet het er, vooralsnog, naar uit dat er voor burgers bij de invoering van het EPD alleen ‘papieren procedures’ ingericht zullen zijn. Voor het vastleggen en eventueel weet intrekken van bezwaar of het inzien van de logging zal de burger schriftelijk verzoeken moeten indienen, voorzien van een kopie van zijn identiteitsbewijs.
De NPCF is graag bereid om haar patientenportaal—waarin zij digitale diensten voor zorgconsumenten bundelt—in te zetten als pilotomgeving.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen