Guus Schrijvers: Volgende kabinetcrisis gaat over AWBZ

Array

De Awbz ligt gevoelig bij CDA en PvdA. Als het tempo van kostenstijging aanhoudt, loopt de premie op van circa 12% van het brutoloon naar 20%. Dat is voor het CDA onverteerbaar. Versobering van de AWBZ ligt bij de PvdA echter gevoelig, omdat de concurrentie met de SP hier groot is. Een kabinetscrisis zit eraan te komen. Dit bericht stond eergisteren in het Financieel Dagblad. Guus Schrijvers heeft een oplossing ontworpen om zo’n crisis te vermijden.
Er zijn:
1. toegangsregulering en
2. actieve beïnvloeding van de omgeving nodig in het voortraject naar de Awbz.

Dat waren de enige instrumenten die tien jaar geleden werkten om de instroom in de Wet Arbeids Ongeschiktheid (WAO) in te dammen. De Wet verbetering poortwachter (Wvp)werkte toen als een wondermiddel. Er zijn over de WAO verschillende kabinetscrises geweest. Maar nu, dankzij de Wvp, is de WAO geen politiek issue meer. Vertaald naar de Awbz betekent dit dat de volgende kabinetscrisis niet over de Awbz hoeft te gaan, als herstructurering en opheffing uitblijven. Maar dat er wel scherp wordt geïndiceerd binnen een activerende doelgroepbenadering van
1. ontslagen ziekenhuispatienten
2. jonge gehandicapten
3. chronische psychiatrische patienten en
4. kwetsbare ouderen.

Op het congres Recente ontwikkelingen in de indicatiestelling voor Awbz, Wmo, bureaus jeugdzorg, onderwijs, gebruikelijke zorg en psychogeriatrie op 28 maart op de Universiteit Utrecht zal ik bij de opening bovenstaande parallel met de WAO nader uitwerken. Daarna komen vele andere recente ontwikkelingen met Awbz en indicatiestelling aan de orde. Wil je naar dit congres? Ben je professional, manager of clientvertegenwoordiger? Heb je op een of andere manier invloed om een kabinetscrisis af te wenden? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op Nascholing en meld je aan. Kom, breng je eigen expertise in, scherp je inzicht aan dat van anderen en pik de kennis uit de wetenschappelijke wereld op.

Bron: PH.Nieuwsbrief (@) planet.nl De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega’s binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidienten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Guus Schrijvers: Volgende kabinetcrisis gaat over AWBZ"

  1. Voor de verpleeghuiszorg is het volgende het beste. Laat de AWBZ gelden beheerd worden door de behandelend verpleeghuisarts of maak er een soort persoonsgebonden budget van. Hierdoor is de aanvraag van de zorg makkelijker voor de arts, krijgt de patiënt sneller de juiste hulpmiddelen en de kosten besparing krijgen we door dat op deze manier het bestaansrecht van het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) stopt.

  2. Redactie Medicalfacts/JB

    De CIZ van deze wereld vertragen processen en zijn publieke gelden verslindende organisatie. Ik ben het met je eens

Comments are closed.

Recente artikelen