Kankerpatiënt leeft op door te schrijven

0
221

Kankerpatienten zitten beter in hun vel als ze opschrijven hoe zij de ziekte beleven en hoe zij zich diep van binnen voelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Er was al vaker ontdekt dat over je gevoelens schrijven een gunstig effect kan hebben op zowel je geest als je lichaam. Maar dan moesten de patienten vaak onder toezicht meerdere stukken schrijven. Nu gaat het om mensen die in hun eigen tijd, gedurende de behandeling in het ziekenhuis, één stukje moesten schrijven. De onderzoekers hebben de patienten gevraagd om bij te houden hoe ze zich voelden en hoe kanker hun leven beïnvloedde.

Drie weken later werden ze nogmaals ondervraagd, en bleken ze zich beduidend beter te voelen.
Volgens de onderzoekers was in de teksten te zien dat patienten zich al gedurende het schrijven opknapten. Ongeveer de helft van de kankerpatienten die over hun gevoelens en gedachten hadden geschreven, zeiden na afloop dat ze positiever tegen hun ziekte aankeken.
Hierdoor voelden ze zich ook lichamelijk beter. Na drie weken bleek dit percentage alleen maar te zijn gegroeid. Puur schrijven over de feiten heeft geen zin: het gaat om het opschrijven van diepe emoties.

Vorig artikelVoorschrijven van psychofarmaca door psychologen onverantwoord
Volgend artikelRavu gaat met PC-tablet werken
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.