NZa: regeling voor complexe orthodontische zorg

NZa stelt ruim 2 miljoen extra beschikbaar voor zware verrichtingen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt 2 miljoen euro extra beschikbaar voor de financiering van complexe orthodontische zorg, zoals een open gehemelte. Recentelijk ontving de NZa signalen dat door de verlaging van het tarief voor orthodontie de complexe mondzorg in financiele moeilijkheden verkeert. Onderzoek van de NZa wees uit dat een oplossing noodzakelijk is omdat het om zwaardere zorg gaat die onvoldoende wordt gedekt door het reguliere tarief.

In mei vorig jaar heeft de NZa het besluit bekend gemaakt om het tarief voor orthodontie te verlagen met in totaal 29%. De tariefverlaging wordt verspreid over een aantal jaren in stappen doorgevoerd. In het najaar van 2007 ontving de NZa signalen van gespecialiseerde orthodontisten dat de bekostiging van complexe orthodontische zorg zoals de behandeling van schisis en craniofaciale afwijkingen daardoor in de knel dreigt te komen. De NZa heeft direct een onderzoek ingesteld, dat uitwijst dat een aparte regeling nodig is.

De NZa treft ook een aparte regeling om een multidisciplinair consult mogelijk te maken. Dit is een consult waarbij (bijvoorbeeld) een orthodontist, een plastisch chirurg, een kinderarts en een maatschappelijk werker zich gezamenlijk over een patient buigen om tot een oordeel te komen. Bij patienten met complexe aandoeningen kan dit zeer waardevol zijn. Ook wordt vanaf april een prenataal consult (bijvoorbeeld na 20 weken zwangerschap) mogelijk gemaakt. In totaal wordt er voor de complexe orthodontistische zorg 2 miljoen euro beschikbaar gemaakt.

De tariefswijziging die dit met zich meebrengt treedt in werking per 1 april 2008, tegelijk met de volgende verlaging van het tarief voor orthodontie (met 6%). Begin 2007 heeft de NZa aangekondigd het tarief voor orthodontie in stappen te verlagen. De eerste verlaging van 8% liep al sinds 2005. Per 1 juli 2007 is de tweede verlaging van het tarief doorgevoerd, van 1,5%. De derde stap is een verlaging met 6%, die de NZa aanvankelijk op 1 januari 2008 wilde laten ingaan. Dit is verschoven naar april 2008 om het synchroon te laten lopen met de regeling voor complexe zorg en de verlaging van het tandartstarief voor orthodontie (ook wel D-tarief). Deze D-tarieven worden ook met 6% verlaagd per 1 april 2008.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen