NZa: één tarief voor dagbesteding gehandicaptenzorg

Array

Keuzevrijheid voorop in dagbesteding gehandicaptenzorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid om niet langer aparte tarieven te hanteren voor intramurale en extramurale bekostiging van dagbesteding voor gehandicapten. Daarvoor in de plaats moet één geharmoniseerd tarief komen. De NZa adviseert een oplossing die de keuzevrijheid van de client maximaliseert. De client met een indicatie voor een zorgzwaartepakket (ZZP) kan met een voucher dagbesteding naar eigen keuze inkopen en is daarmee niet meer afhankelijk van de instelling waar hij woont.

In de huidige bekostigingsregels is er een onderscheid tussen de bekostiging van dagbesteding voor mensen die begeleid zelfstandig wonen, bij hun ouders of in een gezinsvervangend tehuis (extramuraal) en de dagbesteding aan mensen die in een instelling wonen (intramuraal). In de dagelijkse praktijk is er zorginhoudelijk geen onderscheid tussen deze vormen. De NZa adviseert daarom niet langer verschillende tarieven te hanteren, maar daarvoor in de plaats een geharmoniseerd tarief vast te stellen. Dit voorstel sluit meer aan bij de praktijk. Ook betekent één tarief een administratieve lastenvermindering voor zorgkantoren omdat er geen onderscheid meer is tussen declaratie en afrekening van dagbesteding voor intramuraal verblijvende en thuiswonende clienten.

Daarnaast stelt de NZa voor om een aparte kindtoeslag voor dagbesteding gehandicaptenzorg in te voeren. Voor bijzondere doelgroepen, zoals kinderen met een ernstig meervoudige beperking, sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapten en voor naschoolse dagbehandeling van jeugdig licht verstandelijk gehandicapten gelden speciale tarieven. De huidige ZZP-systematiek kent deze kindtoeslag niet.

De mogelijkheid om met vouchers zorg in te kopen is nieuw en geeft consumenten de gelegenheid om volledige én volwaardige dagbesteding naar eigen keuze in te kopen. Dat hoeft niet bij dezelfde zorgaanbieder te zijn waar de client woont. De substitutiemogelijkheid tussen woonzorg en dagbesteding blijft wel bestaan. Voor het ZZP heeft dit geen gevolgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen