Verloskundigen in actie voor toeslag achterstandswijken

Array

Verloskundigen in achterstandswijken willen ’s nachts niet meer alleen over straat. De verloskundigenvereniging KNOV kondigde dinsdag acties aan omdat minister Ab Klink voor hun veiligheid geen extra geld beschikbaar stelt. Huisartsen in achterstandswijken mogen een speciaal tarief rekenen. Verloskundigen uit die wijken vinden dat ze daar ook recht op hebben, bijvoorbeeld om ’s nachts met een chauffeur de wijk in te kunnen.Volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zijn sommige wijken zo onveilig, dat verloskundigen er niet meer durven te werken.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid liet gisteren echter weten geen gevarengeld te zullen geven. Klink antwoordde op vragen van het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) dat die vraag wat hem betreft niet aan de orde is. Wanneer een patient uit zo’n wijk zorg nodig heeft, wordt die direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. De minister spreekt weliswaar van ‘een stevig maatschappelijk probleem’ wat lokaal opgelost moet worden Volgens Klink moeten verloskundigen naar het gemeentebestuur gaan om aldaar het veiligheidsprobleem te laten oplossen. De minister vindt dat er voldoende ruimte is in de regels en tarieven om rekening te houden met de bijzondere omstandigheden waaronder moet worden gewerkt.

Arib is niet tevreden over de antwoorden en zal een spoeddebat aanvragen omdat de minister alle verantwoordelijkheid afschuift. Uit onderzoek van de KNOV blijkt dat verloskundigen, werkzaam in achterstandswijken, 23 procent meer tijd kwijt zijn aan de zorg voor hun clienten. Extra voorlichting, communicatie- en taalproblemen en extra kraamzorgtaken leiden tot een grotere belasting van een verloskundige die in een achterstandswijk werkt. Huisartsen worden hiervoor gecompenseerd in de vorm van een achterstandstarief.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen