Niet de vergrijzing, maar jeugdzorg oorzaak probleem AWBZ

De werkgroep van de Sociaal-Economische Raad, die een belangrijk advies voorbereidt over de toekomst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, doet deze uitspraak in het NRC van afgelopen weekend. De werkgroep baseert zich op recente cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Volgens die cijfers is er sprake van een explosieve groei van het aantal jongeren dat via bureaus jeugdzorg uit de AWBZ betaalde gezinsondersteuning krijgt.

Opmerkelijk in het licht van het heersende beeld dat de AWBZ vooral onbetaalbaar wordt door het groeiend aantal ouderen. De feiten: ouderenzorg kost tweederde van de 22 miljard euro die in de AWBZ omgaat, maar groeit relatief weinig. De jeugdhulp groeit daarentegen spectaculair. De oorzaak: bureaus jeugdzorg kunnen jongeren sinds 2005 op eigen houtje naar AWBZ-zorg leiden. En dat doen ze ook regelmatig, mogelijk omdat de provinciaal gefinancierde jeugdzorg wachtlijsten heeft. Bovendien lijkt het doorverwijzen naar vormen van zorg die uit de AWBZ worden betaald een handige manier om problemen af te wentelen. Zo krijgen veel jongeren met autisme of de concentratiestoornis ADHD nu ondersteunende of activerende begeleiding. De SER zal het kabinet adviseren de bevoegdheid van bureaus jeugdzorg om naar AWBZ-zorg te verwijzen in te perken.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen