Nieuwe website: Anonieme opvoedingsondersteuning voor depressieve of verslaafde ouders

Array

Je kind een gelukkige en onbezorgde jeugd geven. Dat is wat de meeste ouders willen. Ook de 864.000 ouders met psychische- en/of verslavingsproblemen. Eén op de drie kinderen heeft een ouder die hier – in lichte of zwaardere vorm – mee te maken heeft. Van deze kinderen krijgt één op de drie later zelf ook psychische- of verslavingsproblemen. De nieuwe interactieve website www.KopOpOuders.nl van het Trimbos-instituut biedt ouders met psychische- of verslavingsproblemen en hun partner ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen. Het is de bedoeling op deze manier ouders vroegtijdig te bereiken en te ondersteunen bij het zo goed mogelijk omgaan met hun kinderen, ondanks hun persoonlijke problemen. Uiteindelijk doel is het voorkomen van psychische problemen bij de kinderen.

Veel ouders met psychische- en/of verslavingsproblemen zoeken geen hulp bij een GGZ-instelling. Vanwege de hoge drempel, het gevoel van schaamte en soms ook vanwege angst voor uithuisplaatsing van hun kinderen als ze aangeven problemen te hebben. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat veel ouders die hulp zoeken voor hun kind, bijvoorbeeld bij Jeugdzorg, zelf psychische- of verslavingsproblemen hebben.

Opvoedingsondersteuning via Internet, anoniem en toegankelijk, is een goede manier om een grotere groep ouders vroegtijdig te bereiken en hulp te bieden bij zowel de opvoeding van hun kinderen als bij de omgang met hun ziekte. Nieuw is de mogelijkheid om anoniem en gratis de groepscursus ‘Kopopouders’ te volgen in een chatbox onder begeleiding van een professional van JellinekMentrum, GGNet, Mondriaan Zorggroep en GGZ Oostbrabant. De cursus biedt gerichte informatie, oefeningen en tips hoe je, ondanks je problemen, een goede ouder kunt zijn. Herkenbaarheid en het delen van verhalen zijn verder belangrijk.

Bereik van 100.000 ouders
Voor kinderen van ouders met psychische- of verslavingsproblemen is eerder al de website www.kopstoring.nl ontwikkeld. Voor jongeren met depressieve klachten is er www.gripopjedip.nl. Beide sites worden jaarlijks door 100.000 unieke bezoekers bezocht. Doelstelling is met deze nieuwe website een zelfde groep te bereiken, maar nu de ouders.
De website en de bijbehorende campagne, ‘Hoe leg je het de kinderen uit?’ sluit goed aan bij de kern van het gezinsbeleid van de overheid. De overheid wil dat gezinnen waar het wat minder goed gaat, extra aandacht en hulp krijgen. Deze website is daar een concreet voorbeeld van.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen