Bestralen in een MRI-scanner

0
247

Het is mogelijk tegelijk een tumor te bestralen en in het lichaam kijken met MRI. Alexander Raaijmakers maakte computersimulaties van bestralingen in een MRI-scanner.

Hij analyseerde de veranderingen van de stralingsdosis onder invloed van het magnetisch veld. De aanwezigheid van het magnetisch veld blijkt geen belemmering te vormen voor MRI-geleide radiotherapie. Het UMC Utrecht werkt samen met Elekta Oncology en Philips Research aan de ontwikkeling van een hybride MRI-bestralingstoestel. In oktober wordt een prototype van het apparaat geïnstalleerd.

Met het nieuwe toestel wordt het mogelijk – tijdens de bestraling – de positie van de tumor vast te stellen en dus heel nauwkeurig te bestralen. Gezond weefsel kan ongemoeid blijven. Schade aan kritieke organen is nu soms een beperkende factor bij radiotherapie.

Raaijmakers promoveert op 11 maart aan de Universiteit Utrecht.

Vorig artikelOnderzoek kankermedicijn
Volgend artikelHartvet veroorzaakt aderverkalking
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.