Focus op nieuwe beroepsziekten

De landarbeider met de ziekte van Lyme. De employé met hartklachten door werkdruk. De monteur van mobieltjes met een tumor aan het oor. Zij behoren allen tot werknemers met een nieuwe beroepsziekte. Naar schatting lopen elk jaar duizenden werknemers een beroepsziekte op. Zij hebben niet alleen gezondheidsklachten, maar moeten ook een gevecht om erkenning voeren dat zij ziek zijn geworden door hun werk . Het Bureau Beroepsziekten van de FNV organiseert vanmiddag een symposium over het fenomeen nieuwe beroepsziekten.

Nieuwe beroepsziekten ontstaan door verandering van productieprocessen of het gebruik van nieuwe materialen. Te denken valt aan werknemers in de distributie die sinds enkele jaren te maken krijgen met vergaste producten in containers uit Azie. Nieuwe beroepsziekten kunnen ook ontstaan door nieuwe wetenschappelijke inzichten, zoals het verband tussen nachtarbeid en borstkanker.

Op het symposium spreekt Mariana Alves Pereira die in Portugal onderzoek deed naar laagfrequente geluidstrillingen. Deze geluidstrillingen leiden tot agressie, depressiviteit en concentratieproblemen. Bij vliegtuigtechnici leidt dit verder tot verdikking van bloedvaten en een 50 keer verhoogde kans op epilepsie.

Het is van belang dat we meer aan signalering van nieuwe beroepsziekten doen. Nederland loopt in dit opzicht achter bij bijvoorbeeld de VS. Evenmin wordt er onderzoek door de Nederlandse overheid gefinancierd naar preventie van gezondheidsrisico’s op het werk.

Volgens Jan Warning, directeur Bureau Beroepsziekten FNV, is er meer aandacht nodig voor nieuwe beroepsziekten: ‘We willen geen paniek zaaien, maar waakzaamheid is wel geboden.’ Volgens Warning is vooral meer aandacht nodig voor de relatie tussen hoge werkdruk en hart- en vaatziekten en voor de risico’s op beroepsgebonden kanker.
Verder proberen verzekeraars zich in te dekken tegen claims door verandering van polisvorm. Warning: ‘Als verzekeraars de polisvoorwaarden veranderen, is het niet ondenkbaar dat veel bedrijven niet meer verzekerd zijn tegen een beroepsziekteclaim. Verzekeraars ambieren een maatschappelijke taak. Laat ze die dan ook waarmaken.’

Het symposium is van 13.15 tot 18.00 uur in De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen