Onderzoek kankermedicijn

Een nieuwe groep anti-kanker medicijnen (“histon deacetylase remmers”) blijkt bij sommige patienten te werken, maar het is niet bekend hoe. Mirjam Epping laat in haar proefschrift zien dat de middelen de vitamine A-zuur signalering activeren.

Vitamine A-zuur signalering komt van nature in het lichaam voor en leidt tot differentiatie (specialisatie) van cellen, groeiremming of celdood. Epping spoorde het gen voor de receptor voor vitamine A-zuur op via een combinatie van genetica en moleculaire biologie.

In een ander deel van haar onderzoek, analyseerde Epping de functie van het gen PRAME. Dat gen is overactief in 88-95% van de patienten met een melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Epping ontdekte dat PRAME in melanomen de vitamine A-zuur signalering blokkeert, waardoor de kankercellen niet meer stoppen met groeien. Door PRAME inactief te maken, werden melanoomcellen weer gevoelig voor vitamine A-zuur.

Mirjam Epping promoveert op 18 maart aan de Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen