Winterkou doet astmapatiënt geen goed

Array

De winter is voor veel mensen het seizoen van skien, schaatsplezier en mooie winterwandelingen. Voor veel astmapatienten is het winterseizoen een stuk minder leuk. Door kou, snijdende wind of mist kunnen de astmaklachten erger worden. Patienten krijgen last van kortademigheid, hoesten of piepen op de borst. Uit recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat bijna de helft van de astmapatienten daarom in de winter noodgedwongen fietst met een sjaal voor de mond. Sommige patienten vermijden bij kou zelfs buitenactiviteiten of blijven zoveel mogelijk binnenshuis. Ruim 1,6 miljoen Nederlanders heeft last van astma.

“Als het erg koud is kan ik niet naar buiten, want het is net alsof mijn longen dichtgeknepen worden”, aldus één van de respondenten. Een andere respondent gaf aan: “Ik heb het gevoel dat er een olifant op mij zit en het lijkt alsof er niet genoeg zuurstof in de lucht zit”. Naast kou kunnen in de winter ook schimmels voor problemen zorgen. Doordat het in de winter vochtiger is neemt de hoeveelheid schimmels in en rondom het huis toe. Deze schimmels, die vaak niet zichtbaar zijn, kunnen bij astmapatienten zorgen voor aanzienlijke klachten.

Prof. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in Nijmegen: “Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook in de winter zijn er verschillende factoren die een astma-aanval kunnen uitlokken. Kou, mist en een allergie voor schimmels kunnen voor astmapatienten extra klachten geven. De combinatie van astma met allergie wordt vaak onvoldoende behandeld. Montelukast kan hier uitkomst bieden. Dit middel is een éénmaaldaagse pil die toegevoegd aan inhalatiecorticosteroïden, zowel de hooikoorts als de astma aanpakt.”

Tips
Astmapatienten kunnen aan de huisarts advies vragen over medicatie bij astma in combinatie met allergie. Daarnaast kunnen de onderstaande tips helpen om in de winter de astmaklachten zoveel mogelijk te beperken.

• Adem zoveel mogelijk door de neus om de lucht te verwarmen voordat deze wordt ingeademd.

• Probeer buiten een sjaal voor de mond te dragen.

• Voorkom sterke temperatuurwisselingen zoveel mogelijk.

• Sport in de winter zoveel mogelijk binnen in een verwarmde vochtige ruimte.

• Houd het in de winter bij lichtere buitenactiviteiten zoals wandelen, dit is vaak langer vol te houden dan hardlopen.

• Toch buiten sporten: zorg voor een goede lange warming-up, train met een lagere intensiteit en begin rustig.

• Licht de sportinstructeur in, zodat het trainingsprogramma eventueel kan worden aangepast.

• Controleer het huis op lekkages, bijvoorbeeld dakgoot, schoorsteen en badkamer.

• Zorg ervoor dat het vocht dat vrijkomt bij het koken of douchen direct wordt afgevoerd.

Kijk voor meer informatie op www.astma-hooikoorts.nl en www.msd.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen