Hindostanen vaker diabetes en nierproblemen op jonge leeftijd

Array

Hindo(e)stanen hebben vaker te maken met diabetes en nierproblemen op relatief jonge leeftijd. Dat heeft te maken met hun buikvetverdeling. Prataap Chandie Shaw, internist-nefroloog, komt tot deze opmerkelijke conclusie in zijn proefschrift. Op donderdag 6 maart hoopt Chandie Shaw te promoveren op dit onderwerp aan de Universiteit Leiden.

Prataap Chandie Shaw is internist-nefroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en in het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) in Den Haag. Op donderdag verdedigt hij zijn proefschrift getiteld: Diabetic Nephropathy in Surinamese South Asian Subjects. Diverse onderzoeken die Chandie Shaw en zijn team tussen 1998 en nu uitvoerden, leverden opvallende cijfers op. De zogenaamde ouderdomsdiabetes begint bij Hindostanen tussen de 40 en 50 jaar. Bij Nederlanders is dat gemiddeld 12 à 13 jaar later. Bovendien krijgt één op de drie Hindostanen ouderdomsdiabetes, tegenover één op de negen Nederlanders.

Chandie Shaw denkt dat Hindostanen eerder last hebben van diabetes, nierproblemen en hart- en vaatziekten doordat zij vet meer in de buik opslaan. Dit komt door genetische factoren. Mensen met overgewicht lopen bovendien meer risico op bijvoorbeeld nierbeschadiging. Een Hindostaan die even (on)gezond leeft als een autochtone Nederlander heeft daardoor meer kans op diabetes en aanverwante problemen. Buikvet zorgt waarschijnlijk voor ontstekingsstoffen die de stofwisseling beïnvloeden en de bloedvaten beschadigen.

Chandie Shaw pleit voor preventie bij kinderen (autochtoon en allochtoon) door ze meer te laten sporten en gezonder te laten eten. Ook wil hij volwassenen bewuster maken van het feit dat ze ziekten als diabetes en nierfalen (nierdialyse), kunnen voorkomen/ remmen door af te vallen en meer te bewegen. Inmiddels is er een website in de lucht: www.haagsenieren.nl Deze is in samenwerking met een aantal Haagse huisartsen ontwikkeld om nierproblemen bij Hindostanen vroegtijdig te kunnen herkennen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Hindostanen vaker diabetes en nierproblemen op jonge leeftijd"

  1. Klinkt bekend.. en ben blij dat er nu en wetenschappelijke basis is voor het HVZ probleem bij hindoes. Uit eigen ervaring (jaren lang SEH werk in een groot haags ziekenhuis) weet ik dat een hindoe met pijn op de borst een tikkende tijdbom is en elk moment ‘dood neer kan vallen’. Een hindoe met pijn opde borst, hoe onbetekenend het ook is, MOET opgenomen en uitvoerig cardiologisch gescreend worden.

Comments are closed.

Recente artikelen