Mannen met overgewicht worden ouder

Array

Overgewicht (BMI tussen 25-29,9) op hogere leeftijd brengt géén verhoogd sterfterisico mee. Sterker nog, mannen ouder dan 55 jaar met overgewicht leven 1,5 jaar langer dan mannen met ‘normaal gewicht’ (BMI 18,5 – 24,9). Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in het decembernummer van het vakblad Demos. Zowel voor mannen als vrouwen is er pas bij ernstige zwaarlijvigheid (BMI 35+) sprake van significant verhoogde sterfterisico’s. Ernstige zwaarlijvigheid bekort het leven met ongeveer drie jaar voor mannen en vijf jaar voor vrouwen.

Zwaarlijvigheid is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar betere voeding, minder roken en betere preventie- en behandelingsmethoden van hart- en vaatziekten zorgen ervoor dat mensen met overgewicht veel langer blijven leven in vergelijking met decennia geleden. Nu hart- en vaatziekten als doodsoorzaak sterk is teruggebracht, blijkt overgewicht (BMI tussen 25-29,9) zelfs te beschermen tegen sterfte. Studies hebben namelijk aangetoond dat bij ziekte overgewicht betere overlevingskansen biedt dan een normaal gewicht of ondergewicht. Bij bestaande hart- en vaatziekte bleek de sterfte lager bij overgewicht en matige zwaarlijvigheid. Ook het beschermende effect van een hoger gewicht tegen heupbreuken is bewezen: het vet werkt als een stootkussen bij een val.

Mensen met overgewicht zijn echter niet gezonder dan mensen met een normaal gewicht. Overgewicht en zwaarlijvigheid verhogen nog altijd het risico op hart- en vaatziekten en diabetes en deze ziekten maken veel oudere mensen hulpbehoevend. Mensen met overgewicht of zwaarlijvigheid gaan dus niet eerder dood, maar ze leven gemiddeld wel langer in ongezondheid.

Mannen die roken leven gemiddeld 9,5 jaar korter dan mannen die nooit hebben gerookt. Voor vrouwen is dat 8 jaar. Het verschil tussen hoog en laag opgeleiden bedraagt respectievelijk 6,3 en 5,4 jaar. De invloed van roken of lage opleiding op de levensverwachting is dus vele malen groter dan die van overgewicht of zwaarlijvigheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen