Professionals, de eigenaren van innovatie

‘Voor de verandering’ luidde het thema van het congres Kennis Beter Delen 4. En daarvoor kwam iedereen op 6 en 7 maart 2008 naar Veldhoven, om verandering in de zorg te realiseren en daar kennis over uit te wisselen.

Zevenhonderd mensen zochten hun weg naar meer dan honderd sessies. Er werd niet alleen kennis gedeeld, kennismaken gebeurde er ook veel. Nieuwe contacten werden gelegd en oude hernieuwd, en zo ontstond nieuwe kennis. Want wie kennis deelt, vermenigvuldigt het.

ZonMw-voorzitter Pauline Meurs heette de deelnemers welkom, belichtte de groei van de stichting KBD, die nu vijftien landelijke kennisinstellingen omvat, en pleitte voor een meer praktijkgerichte kennisontwikkeling. Prof. Huw Davies gaf Kennis Beter Delen 4 vervolgens een prachtige inhoudelijke aftrap. Kennis creeren moet in zijn optiek in interactie met de omgeving en de doelgroepen die de kennis gebruiken. Praktijkkennis en omgevingsaspecten zijn dan net zo belangrijk als ‘evidence’, en afleren is minstens zo belangrijk als leren. Kennisoverdracht is voor hem geen eenmalige gebeurtenis, maar een continue proces, dat verankerd moet zijn in organisaties, culturen en het gedrag van professionals.

Met hun voorstelling ‘Werk en liefde’ bracht het Werkteater in de vooravond vraaggerichtheid in de zorgpraktijk ten tonele. Ze speelden eerst enkele scênes over dit thema, bezien door de ogen van de professionals. Vervolgens speelden zij een van deze scenes opnieuw. Het publiek mocht die stopzetten en aangeven waar het vraaggerichter kon. Zo ontstond er een boeiende uitwisseling over dit thema.

Claudia Zuiderwijk, RvB van Tergooiziekenhuizen, lid van het Innovatieplatform en Zorgmanager van het Jaar, gaf het startschot voor de tweede congresdag van Kennis Beter Delen. Zij bracht de lessen over van het Innovatieplatform over innovatie binnen de zorg. ‘De weg naar de hel is bezaaid met goede voornemens en niet uitgevoerde adviezen. Kijk dus eerst wat er al ligt.’ Leiderschap is cruciaal als het om vernieuwing gaat, volgens Zuiderwijk. Zij vindt stellig dat je niet op de procesindicatoren voor innovatie moet sturen, maar op kwaliteit en output. ‘Geef de zeggenschap als het om innoveren gaat aan de professionals, zij zijn immers de eigenaren van innovatie.’

Het congres kreeg een passend einde met de uitreiking van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs. Ook de vierde editie van het landelijke implementatiecongres Kennis Beter Delen is een succes geworden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen