Zorggebruik ouderen veranderd

Array

Deze week werd bekend dat het Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van VU medisch centrum en VU een subsidie van drie miljoen ontvangt van het ministerie van VWS. De subsidie loopt over de periode 2008-2012. Met deze bijdrage kan LASA door met de vervolgmetingen onder ouderen tussen 61-101 jaar. Als tegenprestatie doet LASA voor VWS ieder jaar een speciaal onderzoek, dit jaar naar ondervoeding en valrisico onder ouderen.

LASA onderzoekt al 15 jaar ouderen in Nederland. Het gaat hierbij om thema’s als behoud van zelfstandigheid, cognitieve vermogens, sociale integratie en een gezonde leefstijl.
Ook afgelopen jaar werd onderzoek gedaan voor VWS. Gekeken is naar het gebruik van thuiszorg en welzijnsvoorzieningen door 55-plussers tussen 1992 en 2006. Uit de resultaten blijkt dat 21% van de ouderen tussen 65 en 95 jaar gebruik maakt van een of meerdere welzijnsvoorzieningen. Meest gebruikte voorzieningen hierbij: maaltijdvoorziening, transportdiensten en hulp van de Stichting Welzijn Ouderen. 75-plussers met gezondheidsproblemen zijn de grootste gebruikers van de voorzieningen. Onderzoekers zien ook dat met het ouder worden en het toenemen van gezondheidsproblemen gebruik van voorzieningen toeneemt. Dit geldt nog sterker voor alleenstaanden. Na 2000 zien we dat ouderen meer gebruik maken van de thuiszorg. Dat geldt dan vooral voor alleenstaanden of ouderen die hun partner hebben verloren. Na 2000 weten ouderen de thuiszorg dus beter te vinden.

LASA richt zich op het vastleggen van determinanten en consequenties van veranderingen in lichamelijk, cognitief, psychisch en sociaal functioneren van ouderen. In de onderzoeksgroep zijn van ruim 4000 ouderen gegevens opgenomen. Met deze kennis komen we meer te weten over de oudere generatie van nu maar ook over die van morgen: zullen zij dezelfde mate van zelfstandigheid, sociale participatie en leefstijl en behoeften hebben?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen