V&VN: pas takenpakket oudere zorgverleners aan

50+’ers verlaten zorg vanwege zwaar werk
Oudere verpleegkundigen en verzorgenden vinden het werk in de zorg vaak te zwaar. Dit is een belangrijke reden om niet tot hun pensioen in de zorg te blijven werken. Onregelmatige diensten en zwaar werk leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij deze groep. Dit blijkt uit onderzoek onder 50+ verpleegkundigen en -verzorgenden, in opdracht van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. V&VN roept werkgevers op een leeftijdsbewust personeelsbeleid te voeren, door het takenpakket van oudere verpleegkundigen en verzorgenden aan te passen en hen bijvoorbeeld een mentorrol te geven. Zo kunnen 50+-ers behouden blijven voor de zorgsector. Vergrijzing van de beroepsgroep en groeiende tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden maken dit dringend noodzakelijk.

Personeelsbeleid voor oudere verpleegkundigen en verzorgenden
Vijftigplussers in de beroepsgroep hebben meer behoefte aan een vast dag- en nachtritme en draaien bij voorkeur dagdiensten. Ook krijgen verpleegkundigen en verzorgenden naarmate ze ouder worden meer moeite met het fysiek zware werk. Slechts een klein deel van hun werkgevers (27,8%) komt hieraan op verzoek tegemoet met een aangepast takenpakket. Wel draait het grootste deel van de vijftigplussers dagdiensten. V&VN pleit ervoor het fysiek vaak zware werk van verpleegkundigen en verzorgenden aan te passen naarmate verpleegkundigen en verzorgenden ouder worden. Zij kunnen bijvoorbeeld een deel van hun werktijd ingezet worden als mentor van stagiaires en nieuwe collega’s.
De huidige vijfenvijftigplus regeling in de CAO regelt het recht op arbeidsduur voor oudere verpleegkundigen en verzorgenden. Uit het onderzoek blijkt echter dat 46,5 % van de respondenten de huidige regeling voor oudere medewerkers onvoldoende vindt om te blijven werken in de zorg tot hun vijfenzestigste. Overigens blijkt slechts 59,8% van de respondenten bekend te zijn met de CAO-regeling. V&VN roept werkgevers op om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen en verzorgenden de regeling kennen en gebruiken. Ook met een leeftijdsbewust personeelsbeleid kunnen verpleegkundigen en verzorgenden behouden worden voor het vak.

Uitstroom voorkomen

V&VN maakt zich ernstige zorgen over de tekorten van verpleegkundigen en verzorgenden, die de komende jaren snel groeien. Hoewel het bevorderen van de instroom van nieuwe zorgprofessionals terechte aandacht krijgt, pleit de beroepsvereniging voor meer inspanningen om huidige verpleegkundigen en verzorgenden voor het vak te behouden. Jaarlijks verlaat een veel grotere groep via de achterdeur de gezondheidszorg, dan er ooit aan de voordeur binnen kunnen komen. Daaronder vallen ook oudere verpleegkundigen en verzorgenden. Zonde, vindt V&VN, want uit het onderzoek blijkt dat 90% van de respondenten hun werk nog steeds als een uitdaging ziet en gemotiveerd haar werk doet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen