Bij Plasproblemen eerder aan de bel trekken!

Array

Mannen moeten zich vroegtijdig bij de huisarts als er bijvoorbeeld iets verandert aan hun urinestraal. Hieraan kunnen de artsen aflezen of er mogelijk iets mis is met de prostaat. Nederland vergrijst en het aantal prostaatkankerpatiënten neemt elk jaar toe. Tegelijkertijd blijft de prostaat een relatief onbekend orgaan en heerst er nog altijd een taboe op. Tijd om de Nederlandse mannen wakker te schudden. Veel mannen boven de vijftig lopen risico op prostaatkanker, maar zij gaan vaak niet naar de dokter met plasklachten. Vooral aan de kracht van de urinestraal kunnen artsen zien hoe het met de prostaat gesteld is. De urologenvereniging debateert nog over het invoeren van een standaard prostaattest in de vorm van een bevolkingsonderzoek. Nu wordt prostaatkanker veel al in een laat stadium gediagnostiseerd.
Praktisch alle mannen krijgen te maken met een goedaardige prostaatvergroting. Velen hebben min of meer last van het plassen. Hiervoor zijn medische en chirurgische behandelingen beschikbaar. Beide methoden zijn zeer doeltreffend. Een op de elf mannen van middelbare leeftijd krijgt te maken met prostaatkanker. Prostaatkanker kan alleen genezen worden in de vroegste (vormen) stadia wanner de aandoening nog tot de prostaat zelf beperkt blijft. De PSA-test (een simpele bloedtest) en de PSA-dynamiek (PSA-snelheid en verdubbelingstijd) helpen om het risico van kanker aan te wijzen.

Evenwel dienen niet alle kankers gevonden in dit stadiumte worden behandeld. Actief opvolgen is een oplossing van gezond verstand die ook toelaat een genezende behandeling te ondergaan zodra de evolutie verandert.Hormonale behandeling kan de levenskwaliteit ernstig aantasten, maar de neven effecten kunnen vermindert worden met richtlijnen over voeding, lichamelijke activiteitenen psychologische steun. De urologenvereniging debateert nog over het invoeren van een standaard prostaattest in de vorm van een bevolkingsonderzoek.  

De prostaat is een klier, die niet groter hoort te zijn dan een tamme kastanje en 10-15 gram weegt bij een volwassen man. De plasbuis loopt door de prostaat heen. Bij de ouder wordende man wordt de prostaat groter onder invloed van hormonale veranderingen. Als gevolg hiervan wordt het plassen moeilijker doordat de weerstand van de blaashals en/of prostaat toeneemt. Maar problemen met de prostaat kunnen op elke leeftijd voorkomen. De signalen zijn:

    * Urinestraal minder krachtig
    * Niet goed kunnen beginnen met plassen
    * Meer aandrang en steeds weer moeten plassen
    * Vaker moeten plassen met minder drang en weinig urine per keer
    * Nadruppelen en ongewenst urineverlies
    * Nachtelijk plassen
    * Een branderig gevoel bij het plassen
    * Gevoel hebben dat de blaas niet leegkomt

Voor wie deze symptomen herkent is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Deze kan een PSA-test afnemen ter controle. Op www.kwfkankerbestrijding.nl is meer informatie te vinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen