Werk en mentale gezondheid centraal op topconferentie in Amersfoort

Op 13 maart 2008 vindt in de Kloostersalons Mariënhof in Amersfoort het derde themacongres Gezondheidsmanagement Bedrijf in Beweging plaats. Het centrale thema dit jaar is 'mentale gezondheid en werk'. Onderwerpen als bevlogenheid, werkplezier, zingeving en motivatie staan centraal tijdens deze dag. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent het congres.

Prinses Laurentien zal ingaan op het ontwikkelen van het vermogen van mensen om gezond te kunnen blijven en de rol die bedrijven hierin kunnen en moeten spelen. Hieronder valt ook het kunnen omgaan met gezondheidsinformatie, dat 1 op de 10 Nederlanders niet of onvoldoende kan omdat ze laaggeletterd zijn. Dit is een onderbelicht aspect, ook binnen het bedrijfsleven.

Daarnaast zijn er nog tal van internationale en nationale lezingen over arbeid en gezondheid. De Finse hoogleraar Bengt Lindström gaat tijdens zijn lezing getiteld "Making sense of working life – the salutogenic interpretation" in op de principes van salutogenese. In de salutogene-benadering is men vooral gericht op aspecten van de persoon en de omgeving die bevorderlijk zijn voor gezondheid of die maken dat mensen op een positieve manier met stress om kunnen gaan. Mr John Griffiths van Cardiff illustreert aan de hand van voorbeelden dat werken van groot belang is voor gezondheid en dat gezondheid beter werk oplevert. De Twentse hoogleraar Karin Sanders spreekt over de invloed van informele relaties op het werk en gezondheid en productie. Professor Van Zwieten van het Dutch Management Institute gaat in op management van energie op het werk: de bedrijfsatleet. En professor Jan de Jonge van de TU Eindhoven heeft het over de "optimale match" ofwel de effectieve hulpbronnen op het werk. Vanuit dit perspectief is bij hoge mentale belasting een cursus time management effectiever dan een andere bureaustoel. LifeGuard presenteert de nieuwste gegevens uit de BedrijfsgezondheidsIndex, de BGI.  

ZebraZone geeft inzicht in de verschillen tussen werkmotivatie en betrokkenheid tussen Belgen en Nederlanders. De rector magnificus van de Wageningen Universiteit professor Martin Kropff sluit het congres af met een bijdrage over de relatie tussen kennis, competentie en gezondheid.

Naast plenaire lezingen staan er vooral discussiesessies op het programma. Het congres kenmerkt zich door dynamiek. Op verschillende tijden starten diverse onderdelen. Tijdens deze sessies zijn niet alleen de prominente sprekers actief, ook de deelnemers van het congres krijgen een actieve rol toebedeeld. Deze sessies gaan o.a. over werkplezier in ziekenhuizen, de rol van motivatie in bedrijven, het effect van onregelmatige werktijden van stewardessen, de rol van leeftijd bij werkmotivatie en de voors en tegens van gezondheidsmanagement.
In een drietal zogenaamde "Hoge bomen" sessies kruisen prominenten de degens over gezondheidsmanagement, zoals voormalig staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (directeur Zorginkoop Achmea), Jacques Teuwen (voorzitter De Unie), Peter Meijer (directeur HEMA), Kees Tap (adviseur gemeentesecretaris Den Haag) en Marc Dijkstra (directeur ArboNed). Met de directeur van IZZ, Bart Blanken, Uvit's Sigrid van der Heide, WUR Rector Magnificus Martin Kropff en voormalig GAK en Achmea directeur Tjeerd Hulsman wordt gedebatteerd over de stimulerende rol die verzekeraars kunnen spelen bij het bevorderen van gezondheid van werknemers.

Het internationaal Institute for Health Management and Quality organiseert een feestelijke sessie waarin het Certificaat Model of Good Practice wordt uitgereikt aan een Arbodienst met een succesvol gezondheidsmanagement systeem voor hun eigen personeel.

De Unie introduceert op deze dag een leergang Integraal Gezondheidsmanagement voor het middenkader. Juist om managers bekend te maken het onderwerp gezondheid en werk.

Studenten van de opleiding Gezondheid en Maatschappij van de Wageningen Universiteit dragen actief bij aan de dag door middel van de verslaglegging. Zij doen dit samen met studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, opleiding Sport, Gezondheid en Management. De verslagen zijn naderhand te downloaden vanaf www.congresgezondheidsmanagement.nl. Daarop komen ook de presentaties en foto's van het congres.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen