Verbeteren medicijngebruik bij ouderen

Array

Wilma Denneboom onderzocht het gebruik van medicijnen bij ouderen. Ten eerste keek ze naar de problemen bij het praktische gebruik van medicijnen. Tevens bracht ze in kaart wat er wordt voorgeschreven voor ouderen en in hoeverre dit verbeterd kan worden. Het blijkt dat bij praktisch elke oudere aandachtspunten zijn wat betreft de voorschriften voor medicijngebruik. Tweederde van de geïnterviewde ouderen ervaart problemen bij medicijngebruik.

Denneboom deed daarnaast ook onderzoek om de medicatieveiligheid voor ouderen te verbeteren. Ze onderzocht hiervoor het proces van ‘medicatie review’, een periodieke screening van de complete farmacotherapie. De ‘medicatie review’ werd gedaan door de apotheker, die vervolgens de bevindingen terugkoppelde naar de huisarts. In de ene groep werd dit gedaan door middel van een één-op-één overleg. In de andere groep vond schriftelijke terugkoppeling plaats. Er werd gekeken in welke groep de meeste medicatiewijzigingen werden doorgevoerd. Tevens werd een kostenanalyse uitgevoerd.
Uit Dennebooms onderzoek blijkt dat één-op-één overleg effectiever is voor wat betreft het aantal medicatiewijzigingen, terwijl de netto kosten voor beide interventies vergelijkbaar zijn. Tevens wordt het één-op-één overleg positiever beoordeeld door de professionals.
Wilma Denneboom (Diepenveen, 1974) studeerde Farmacie aan de Universiteit Utrecht. In 2002 startte ze het hier beschreven onderzoek bij de afdeling Kwaliteit van Zorg van het UMC St Radboud. Ze is sinds 1999 werkzaam als apotheker in Deventer.

Recente artikelen