‘Train je verslaving weg’

0
268

Een internettraining om overmatig alcoholgebruik te beinvloeden en te verminderen is vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Bedenker en ontwikkelaar is Reinout Wiers, hoogleraar Experimenteel psychologisch onderzoek naar verslaving bij jeugdigen, verbonden aan de Radboud Universiteit en aan de Universiteit Maastricht.  De training is gericht op het beïnvloeden van de automatische geheugenprocessen die aanzetten tot overmatig alcoholgebruik. Wiers ontwikkelde het programma samen met Maastrichtse en buitenlandse collega

Automatische processen Onderzoek heeft  aangetoond dat automatische, ‘impliciete’ processen in onze hersenen een belangrijke rol spelen bij verslavingen. Hoewel verslaafden vaak weten dat bijvoorbeeld roken of overmatig drinken slecht is voor de gezondheid worden zij toch teruggeleid naar de sigaret of de fles. De ‘expliciete’ overwegingen worden bij een verslaafde overschaduwd door onbewuste, ‘impliciete’ processen. Zo wordt de aandacht van een zware drinker als het ware gevangen door alles wat met drank te maken heeft en zet dit aan tot een neiging om naar de drank toe te bewegen. Mensen kunnen in veel gevallen dergelijke automatisch opgewekte impulsen tegengaan, maar soms lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat iemand moe is of al een paar glazen alcohol op heeft.

Computertesten De laatste jaren zijn allerlei computertesten ontwikkeld om deze impliciete processen te meten. Nieuw is dat er nu varianten ontwikkeld zijn om deze processen te beïnvloeden. In het lab zijn met dergelijke trainingsprogramma’s mooie eerste resultaten behaald: zware drinkers konden zo worden getraind dat hun aandacht niet meer automatisch door de alcohol gevangen wordt en dat ze niet langer automatisch naar alcohol toe bewegen. Dit leidde in sommige gevallen ook tot een verminderde alcoholconsumptie na afloop.

Verschillende varianten van deze trainingsprogramma’s zijn nu beschikbaar via internet. Mensen die vinden dat ze te veel drinken en die hun controle over hun drinkgedrag willen terugwinnen of versterken, worden uitgenodigd om deel te nemen. Dit kan eenvoudig via www.impliciet.eu/training. In de komende tijd wordt ook gewerkt aan trainingen voor andere verslavingen.

Vorig artikelZiekenbode wordt www.zorgbode.nl
Volgend artikelVerslag: IS HET BETER ZONDER OOGCONTACT ?!
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.