Nucleaire geneeskunde in ziekenhuizen verdient aandacht

0
246

Afdelingen nucleaire geneeskunde in ziekenhuizen leven de regels op het gebied van onder meer de Kernenergiewet nog onvoldoende na. Dit concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Arbeidsinspectie en de VROM-Inspectie in hun gezamenlijke rapport ‘Nucleaire geneeskunde nog niet op orde’, dat vandaag verschijnt.

De inspecties bezochten gezamenlijk 25 ziekenhuizen. De Arbeidsinspectie bezocht alle 25 ziekenhuizen, de VROM-Inspectie 21 van de 25 en de IGZ 11 van de 25 ziekenhuizen.

Tijdens de bezoeken letten de drie inspecties op de risico’s voor de veiligheid van de patiënten, de werknemers en het milieu bij de toepassing van radioactieve stoffen op de afdelingen nucleaire geneeskunde. De belangrijkste bevindingen van de inspecties zijn:
– Er moet meer aandacht zijn voor werknemersbescherming. Ziekenhuizen moeten door risicoanalyse de risico’s voor werknemers inzichtelijk maken en maatregelen nemen om deze te beperken.
– Ziekenhuizen moeten meer investeren in het borgen van de kwaliteit van de apparatuur en de stralingsbescherming van de patiënten, onder andere door een klinisch fysicus te betrekken en hun rapportageverplichtingen serieus te nemen.
– Bij de bereiding van de geneesmiddelen voor de nucleaire geneeskunde houden ziekenhuizen zich onvoldoende aan de eisen om geneesmiddelen op een goede manier grootschalig te produceren (Good Manufacturing Practice Ziekenhuisfarmacie).

Naar aanleiding van de gevonden tekortkomingen zijn de drie inspecties afzonderlijk een handhavingstraject gestart op grond van hun eigen wettelijke bevoegdheden.

Bron: IGZ 

Vorig artikelQuickscan Telemedicine
Volgend artikelRVZ-rapport goede impuls voor zorginkoop
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.