Onvrede en onbegrip medewerkers Albert Schweitzer Ziekenhuis neemt toe, Wanbestuurders blijven positie behouden

Array

Medewerkers en OR van het Albert Schweitzer Ziekenhuis worden niet serieus genomen.En medewerkers durven zich niet publiek te uiten  uit angst. Dit heeft de reactie ondermeer van medewerkers vernomen en ook deook de verontruste reacties bij het artikel over het Albert Schweitzer Ziekenhuis in de digitale versie van het AD liegen er ook niet om. Een kleine greep uit de reacties:

"De rotte echte appels zitten er nog steeds en smeden nieuwe plannen. Ze doen net of hun geen blaam treft" 

 "Schandalig dat de RVT advies van de OR en clientenraad gewoon negeert. In het artikel wordt gesproken over gebrek aan respect…. nou de actie van de RVT is respectloos tov de OR en clientenraad. Dit riekt naar vriendjespolitiek. Waar 4 ruzien hebben 4 schuld dus dan alle 4 naar huis!""Ik vind het allemaal maar vermakelijk bij jullie in het ziekenhuis: een dominee met een kudde gelovige artsen achter zich, het lijkt wel een secte zeg! En ik maar denken dat artsen getraind zijn in autonomie en zelfstandige oordeelsvorming. Preekt hij ook nog? ik ga vast eens luisteren, Lukas 22 zou een geniale timing zijn. Ik kan me gerust een hartverzakking lachen met al die artsen in de zaal.""Heren, doe aan waarheidsvinding, doe het niet met de beperkte niet getrouwe informatie van uw voormannen. Zij dekken vooral hun eigen belang af: zijnde (v.d.Berg) het duurzaam bevochten directeurssalaris en (Van Doorn) het onder de waterspiegel houden van de eigen private onderneming cosmetische chirurgie (met pinautomaat aan bed!)""Aan Haijo Pietersma en Leen Pijpers, Dank je wel dat het ASz afgelopen jaar toch weer financieel gezond was. Dank je wel dat hier geen gedwongen ontslagen voor nodig waren. Dank je wel voor de openheid en veiligheid. Dank je wel dat jullie zijn blijven vechten voor eerlijkheid en gerechtigheid. RvT: Wees eerlijk en stuur de echte probleemveroorzaker(s) naar huis! Laat Haijo en Leen de klus afmaken!!"

"Het is werkelijk een grof schandaal. Onder aansturing van de Raad van Toezicht (door wie zijn die eigenlijk aangesteld?) meer dan een jaar onderzoek gepleegd, door niet de minste professoren van buiten. Uitkomst: geen van de verwijten van de vrienden medici is gegrond. Toch onze hardwerkende Raad van Toezicht (directie) eruit en de andere 2 CvB leden kraaien victorie. Godgeklaagd."
 

Desondanks is volgens de manager de zorg NOG NIET in gevaar. Want het personeel    en specialisten werken door. Maar een groot gevoel van onmacht en onbegrip overkomt veel medewerkers van het ASz. Volgens medewerkers schopt de leiding en medische staf al jaren heibel. Argumenten blijken na onderzoek onterrecht. Door kromme bestuurstelsel blijft de leiding van de medische staf in functie. De leden van de medische staf kunnen door een specifieke constructie niet weggestuurd worden door de Raad van Toezicht of Raad van bestuur, eigenlijk alleen door de    algemende leden vergadering van de    verenigde medische staf. Lang leve het Duaal management, waarbij iedereen zijn functie ondanks slecht functioneren kan blijven behouden en daardoor het machtspel kan voortzetten. Bestuurders zijn al langer dan een jaar met elkaar in een innerlijke machstrijd en daardoor is het ASz min of meer stuurloos geworden.
 
De redactie heeft beslag weten te leggen op een brief van de operationeel managers. Hieronder een opsomming van de feiten die zij hebben geconstateers en in een brief kenbaar hebben gemaakt.
 

   1. Uit het onderzoeksrapport 'Verloren vertrouwen' van de commissie Obertop dat eind februari is vastgesteld, is gebleken dat er binnen de grenzen van het onderzoek (40 interviews en documentenstudie) geen grondslag is gevonden voor de verwijten van de Medische Staf aan het adres van de leden van de Raad van Bestuur. >> Toch moeten de leden van de raad van Bestuur gaan en blijven de leden van de medische staf zitten.
   2. Ook is volgens beide onderzoekscommissies gebleken, dat het huidige bestuursmodel van het ziekenhuis met een College van Bestuur als hoogste bestuursorgaan niet 'vorstbestendig' is. Hoewel dit bestuursmodel aanvankelijk van grote waarde was na de fusie, blijkt dat deze topstructuur onder de huidige omstandigheden tot tegengestelde belangen kan leiden en in conflictsituaties makkelijk escaleert, ondermeer omdat onduidelijk is hoe de statutaire eindverantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur zich verhoudt tot het College van Bestuur.
   3. Twee adviesorganen (de OR en de Cliëntenraad) hebben een negatief advies gegeven met betrekking tot de genoemde maatregelen. De Raad van Toezicht betreurt dit in hoge mate. Gezien de ernst van de vertrouwenscrisis meent de Raad van Toezicht dat de maatregelen onvermijdelijk zijn in het belang van de toekomst en bestuurbaarheid van het ziekenhuis. >> Dit is zeer uniek. De OR en cliëntenraad is tegen. Raad van toezicht legt bezwaren terzijde.
   4. De huidige leden van de Raad van Bestuur worden ontslagen als statutair bestuurder van de stichting Albert Schweitzer ziekenhuis.Prof. dr. Vierhout wordt benoemd tot interim-bestuurder, waarbij hij de portefeuilles van de huidige Raad van Bestuur waarneemt. Tevens zal hij profielen opstellen voor de nieuw aan te stellen interimbestuurders in samenspraak met de verschillende adviesorganen van het ziekenhuis (OR, Cliëntenraad, Vereniging Medische Staf). Verder zal hij in overleg met deze organen de aanstelling van de nieuwe interimbestuurders voorbereiden.>> Van den Berg trekt zich weinig aan van zijn rol in deze crisis. Onder zijn naam en met zijn aanwezigheid zijn de komende dagen ontmoetingen in de organisatie (divisie managers, gepland. De OR lijkt volkomen buiten spel gezet

De redactie van Medicalfacts heeft in het onderstaande stuk de betreffende brief als bijlage bijgevoegd.  
BIJLAGE
Brief aan Operationeel managers

Raad van Toezicht neemt maatregelen om bestuurscrisis te beëindigen:

Prof. dr. Vierhout benoemd tot interim-bestuurder

Prof. dr. P.A.M. Vierhout, oud-voorzitter Orde van Medisch Specialisten en emeritus-hoogleraar geneeskunde & management, is per heden benoemd tot tijdelijk lid van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis. De benoeming volgt na het ontslag van de twee leden van de Raad van Bestuur, voorzitter Haijo Pietersma en Leen Pijpers, door de Raad van Toezicht. Deze maatregel is een gevolg van de bestuurscrisis in het ziekenhuis, die vorig jaar (2007) ontstond naar aanleiding van een vertrouwensbreuk tussen de leden van de Raad van Bestuur en het bestuur van de Vereniging Medische Staf.

De Raad van Toezicht is tot deze toekomstgerichte stap gekomen, nadat uit onderzoek is gebleken dat het vertrouwen en de verhoudingen dusdanig ernstig zijn verstoord dat verdere samenwerking tussen bestuur en medische staf onmogelijk is geworden. De benoeming van prof. dr. Vierhout heeft een tijdelijk karakter en is gericht op continuïteit van bestuur. De komende weken worden door Vierhout gebruikt om profielen en een opdracht op te stellen voor nieuwe interim-bestuurders en tevens de aanstelling van deze bestuurders voor te bereiden in overleg met verschillende adviesorganen (OR, Cliëntenraad, Vereniging Medische Staf).

Met deze brief wordt u als operationeel manager geïnformeerd over de uitkomsten van de onderzoeken die de afgelopen periode zijn gehouden en de maatregelen die de Raad van Toezicht heeft genomen. Uw medewerkers worden vandaag via de email en intranet geïnformeerd. Ook de pers wordt later vandaag geïnformeerd. Voor verdere vragen kunt u vanaf volgende week terecht bij uw divisiemanager. Tevens wordt begin volgende week op intranet een Vraag- en antwoorddocument geplaatst.

Onderzoeken
De bestuurlijke crisis in de top van de ziekenhuisorganisatie ontstond al in het begin van vorig jaar, toen bleek dat de onderlinge samenwerking en het vertrouwen tussen het (dagelijks) bestuur van de Vereniging Medische Staf en de leden van de Raad van Bestuur in het College van Bestuur ernstig was verstoord. Dit leidde ertoe dat de besluitvorming stagneerde, waardoor het ziekenhuis op strategisch niveau onbestuurbaar werd.

Naar aanleiding hiervan werd in het voorjaar door het College van Bestuur een onafhankelijk onderzoek ingesteld (Commissie Ververs) naar de samenwerking in het bestuur en de mogelijkheden om te komen tot herstel van (onderling) vertrouwen. Nadrukkelijk werd toen overwogen om het College van Bestuur te ontbinden. Om de schade voor het ziekenhuis te beperken en een verdere escalatie van de bestuurscrisis te voorkomen, werd in juli echter gekozen voor een scenario gericht op het herstellen van de verhoudingen binnen het College van Bestuur.
De uitkomsten en aanbevelingen van de Commissie Ververs bleken echter onvoldoende effect te hebben, waardoor er eind oktober opnieuw sprake was van een bestuurscrisis in de top van het ziekenhuis. Dit conflict had ondermeer betrekking op een fundamenteel verschil van inzicht over de wijze waarop de organisatie diende te worden bestuurd en de toekomstige organisatiestructuur. Daarbij zegde de Vereniging Medische Staf het vertrouwen op in de Raad van Bestuur en werd er kritiek geuit op het functioneren van de leden van de Raad van Bestuur. Dit was voor de Raad van Toezicht aanleiding zelf een onderzoek in te stellen onder leiding van prof. dr. H. Obertop.

Verloren vertrouwen
Uit het onderzoeksrapport 'Verloren vertrouwen' van de commissie Obertop dat eind februari is vastgesteld, is gebleken dat er binnen de grenzen van het onderzoek (40 interviews en documentenstudie) geen grondslag is gevonden voor de verwijten van de Medische Staf aan het adres van de leden van de Raad van Bestuur. Wel bleek uit het onderzoek, dat de verhoudingen dusdanig zijn verstoord, dat de vertrouwensbreuk onoverbrugbaar is geworden. Hierdoor is verdere samenwerking in het College van Bestuur niet meer mogelijk. Ook is volgens beide onderzoekscommissies gebleken, dat het huidige bestuursmodel van het ziekenhuis met een College van Bestuur als hoogste bestuursorgaan niet 'vorstbestendig' is. Hoewel dit bestuursmodel aanvankelijk van grote waarde was na de fusie, blijkt dat deze topstructuur onder de huidige omstandigheden tot tegengestelde belangen kan leiden en in conflictsituaties makkelijk escaleert, ondermeer omdat onduidelijk is hoe de statutaire eindverantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur zich verhoudt tot het College van Bestuur.

Maatregelen Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht heeft de conclusie getrokken dat op basis van de uitkomsten van de Commissie Ververs, aangevuld met de conclusies van de Commissie Obertop, het ziekenhuis strategisch onbestuurbaar is geworden en dat ingrijpen in het belang van een gezonde toekomst van het ziekenhuis noodzakelijk is. De Raad neemt daarom de volgende maatregelen:

1. De huidige leden van de Raad van Bestuur worden ontslagen als statutair bestuurder van de stichting Albert Schweitzer ziekenhuis.
2. Prof. dr. Vierhout wordt benoemd tot interim-bestuurder, waarbij hij de portefeuilles van de huidige Raad van Bestuur waarneemt. Tevens zal hij profielen opstellen voor de nieuw aan te stellen interim-bestuurders in samenspraak met de verschillende adviesorganen van het ziekenhuis (OR, Cliëntenraad, Vereniging Medische Staf). Verder zal hij in overleg met deze organen de aanstelling van de nieuwe interim-bestuurders voorbereiden.

De Vereniging Medische Staf van het ziekenhuis stemt in met deze maatregelen. Daarbij heeft de Vereniging Medische Staf aangegeven dat zij meewerkt aan het opheffen van het College van Bestuur als bestuursmodel voor het ziekenhuis. Een en ander dient uitgewerkt te worden door de interim-Raad van Bestuur. Het College van Bestuur is immers gebaseerd op een samenwerkingsovereenkomst tussen de Raad van Bestuur en de Vereniging Medische Staf.

De Raad van Toezicht gaat samen met de nieuw te benoemen interim-bestuurders werken aan een toekomstbestendig bestuurs- en samenwerkingsmodel voor het Albert Schweitzer ziekenhuis. Met de benoeming van prof. dr. Vierhout als tijdelijk bestuurder is de continuïteit van ziekenhuisbestuur op de korte termijn zeker gesteld.

Twee adviesorganen (de OR en de Cliëntenraad) hebben een negatief advies gegeven met betrekking tot de genoemde maatregelen. De Raad van Toezicht betreurt dit in hoge mate. Gezien de ernst van de vertrouwenscrisis meent de Raad van Toezicht dat de maatregelen onvermijdelijk zijn in het belang van de toekomst en bestuurbaarheid van het ziekenhuis.

De Raad van Toezicht dankt tenslotte alle operationeel managers voor hun inzet tijdens de bestuurscrisis. Wij spreken de wens uit dat met deze maatregelen de basis wordt gelegd voor een goede samenwerking en vragen u zich in te blijven zetten voor goede patiëntenzorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Dordrecht, 14 maart 2008,
Namens de Raad van Toezicht,

George Witte, voorzitter
 
 
BIJLAGE OR publicatie

Ondernemingsraad beraadt zich op stappen tegen besluit Raad van Toezicht
ONDERNEMINGSRAAD ASZ PLEIT VOOR NIEUW BESTUURSMODEL  

Dordrecht, vrijdag 14 maart 2008 – De Ondernemingsraad van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft vanmiddag kennis genomen van het eerder vandaag bekendgemaakte besluit van de Raad van Toezicht, om de twee leden van de Raad van Bestuur per direct uit functie te ontheffen en een interim-bestuurder te benoemen. De Ondernemingsraad pleit voor een spoedige aanpassing van het bestuursmodel, zodat de continuïteit van de bedrijfsvoering niet wordt geschaad. De Ondernemingsraad beraadt zich daarnaast op stappen, omdat de Raad van Toezicht het eerdere negatieve advies van de Ondernemingsraad naast zich neer heeft gelegd.

De Raad van Toezicht van het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft vanmiddag het besluit bekendgemaakt dat de twee leden van de Raad van Bestuur per direct uit hun functie zijn ontheven en dat per direct een interim-bestuurder is benoemd als tijdelijk lid van de Raad van Bestuur.  

De Ondernemingsraad stelt drie vraagtekens bij dit besluit:

    * Deze bestuurskwestie is naar mening van de Ondernemingsraad ontstaan als gevolg van het bestaande bestuursmodel, waarin geen goed evenwicht is geborgd tussen het algemeen bestuur en de medische staf. De Ondernemingsraad heeft al eerder het vertrouwen opgezegd in dit model, omdat onduidelijk is wie formeel eindverantwoordelijk is.
    * De Ondernemingsraad vindt het onterecht dat het vertrouwen in de Raad van Bestuur is opgezegd. Ten aanzien van het eerdere voorgenomen besluit heeft de Ondernemingsraad negatief geadviseerd.
    * De Ondernemingsraad vraagt helderheid aan de Raad van Toezicht over het profiel, de opdracht, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de interim-bestuurder.

De Ondernemingsraad betreurt de gang van zaken en pleit voor een spoedige en zorgvuldige aanpassing van het bestuursmodel, waarmee de continuïteit van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en de kwaliteit van haar zorg wordt geborgd. De Ondernemingsraad stelt zich graag constructief op om in dialoog te komen tot een nieuw bestuursmodel waarmee de continuïteit van haar bedrijfsvoering en de kwaliteit van zorg is geborgd.

Recente artikelen