Het gebruik van ACE-remmers en AIIRAs tijdens zwangerschap

Array

Het gebruik van ACE-remmers en angiotensine-II-receptor-antagonisten (AIIRAs) is niet gecontra-indiceerd tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Deze producten mogen echter niet gebruikt worden tijdens het 2e en 3e trimester van de zwangerschap.

Dit heeft het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) , waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vertegenwoordigd is, besloten.

Registratiehouders dienen de product-informatie in lijn met deze conclusies aan te passen. Omdat er veel ACE-remmers en AIIRAs op de Nederlandse markt zijn, zal de implementatie van dit advies naar verwachting enige tijd zal vergen, en is het mogelijk dat product-informatie gedurende deze periode niet actueel is. Het College hecht er sterk aan deze tijd zo kort mogelijk te houden en registratiehouders worden verzocht mee te werken aan een spoedige implementatie van deze adviezen.

Achtergrond informatie

Aanleiding voor de discussie in Europa over het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap was de publicatie van een studie van Cooper uit juni 2006 (“Major congenital malformations after first-trimester exposure to ACE inhibitors “ in New England Journal of Medicines 354 ; 23 : 2443-51, June 8, 2006)

In deze studie werd een toename in het risico van congenitale afwijkingen (voornamelijk hartafwijkingen) gerapporteerd na blootstelling aan ACE-remmers tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De beschikbare data zijn onvoldoende om de exacte invloed van andere risico-factoren op congenitale afwijkingen, zoals diabetes en hoge bloeddruk te bepalen. De teratogene werking van ACE-remmers is in deze studie dan ook niet aangetoond. De gegevens suggereren wel dat blootstelling niet veilig lijkt en daarom vermeden moet worden.

Deze conclusie wordt ondersteund door gegevens uit een aantal Europese registers met zwangerschapsuitkomsten (niet gepubliceerd) en door twee andere studies (samenvattingen gepubliceerd):

  • In een Franse studie werd geen toegenomen risico gezien van congenitale afwijkingen (RR=1.5; 95% CI 0.3- 6.5). In dit onderzoek zijn 159 zwangerschappen met blootstelling aan ACE-remmere tijdens het eeste trimester vergeleken met 159 controle zwangerschappen (zonder blootstelling aan ACE-remmers tijdens het eerste trimester).
  • Uit de data van ENTIS (European Network of Teratology Information Services) bleek in 3,1% van de gevallen een effect gezien te worden. Dit is echter geen bewijs voor een teratogeen risico. Tevens kon er geen patroon in type effect worden vastgesteld. De ENTIS database bevat 452 prospectief verzamelde zwangerschappen met blootstelling aan ACE-remmers tijdens het eerste trimester van zwangerschap.

Uit klinische ervaring is gebleken dat vrouwen met ernstige hypertensie en andere risico-factoren zoals diabetes of nierziekten baat hebben bij het voortzetten van de therapie met ACE-remmers en AIIRAs tot aan het begin van de zwangerschap, waarbij nadien overgeschakeld kan worden naar een alternatieve therapie.

Volgens de draft “Guideline on risk assessment of medicinal products on human reproduction and lactation: from data to labelling” (EMEA/CHMP/203927/2005), moet een contra-indicatie voor zwangerschap alleen worden opgenomen worden in de product-informatie als de kans op nadelige effecten voor de zwangerschap of de foetus/het ongeboren kind aanzienlijk zwaarder wegen dan het potentiële voordeel voor de moeder of het kind.

Daarom dient, indien van toepassing, de contra-indicatie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap uit de productinformatie te worden verwijderd. Tevens zijn de registratiehouders gevraagd om de productinformatie van ACE-remmers en AIIRAs met betrekking tot gebruik tijdens zwangerschap te verduidelijken en te harmoniseren.

Lees ook: het PhVWP-Besluit en de vertalingen 

Recente artikelen