Energiebesparende ventilatiesystemen slecht voor gezondheid

Array

Gisteren kwam Zembla met het bericht dat de balansventilatiesystemen gezondheidsklachten kunnen opleveren. Specialisten roepen op deze energiezuinige ventilatie systemen niet meer te gebruiken.  De meest energiezuinige woningen in Nederland zijn ook de meest ongezonde. Dat zegt de Eindhovense hoogleraar Annelies van Bronswijk zondag in het televisieprogramma Zembla naar aanleiding van gezondheidsklachten van gezinnen met balansventilatie in de Amersfoortse wijk Vathorst. Zij krijgt daarvoor steun van het Astmafonds en de Vereniging Eigen Huis. Van Bronswijk heeft berekend dat in Nederland een half miljoen woningen over het omstreden systeem beschikt. Van Bronswijk is  gespecialiseerd in gezondheidstechniek voor het gebouw

Door de slechte ventilatiesystemen hebben er al ruim 300 huishoudens gezondheidsklachten. Mensen hebben last van chronische long- en oogontstekingen, benauwdheid en astmatische aanvallen. De ventilatiesystemen hebben in veel gevallen geleid tot het gebruik van antibiotica en beademingsapparaten. Zelfs ziekenhuisopnames komen regelmatig voor.

Ventileren is belangrijk om verse lucht in je huis te krijgen. Als je niet genoeg ventileert, wordt de lucht in je huis snel vervuild en kun je daar last van krijgen. Maar door ventileren gaat er vaak ook veel warmte en dus energie verloren. Daarom zijn er tegenwoordig ventilatiesystemen die je huis op energiezuinige wijze ventileren.

Onderzoek van de GGD-Amersfoort wees vorig najaar uit dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en de aanwezigheid in huis van balansventilatie met een zogeheten energiezuinig 'warmte-terugwin-systeem'. Ondanks aanpassingen blijken veel mensen nog steeds ernstige ziekteverschijnselen te hebben.

Het is al minstens twee jaar bekend bij de GGD dat deze ventilatiesystemen gezondheidsklachten kunnen opleveren. De GGD verklaarde toen nog dat het zou liggen aan verkeerde installatie en onderhoud van de systemen. De balansventilatiesystemen zijn over de afgelopen jaren nog wel verbeterd, maar blijken dus nog steeds niet goed te werken. Ook het Astmafonds en de Vereniging Eigen Huis zijn niet tevreden met deze systemen. if (typeof(et_ord)==’undefined’) et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000); if (typeof(et_tile)==’undefined’) et_tile=1; document.write(‘‘);

In Zembla laten bouwers in Amersfoort weten dat zij willen stoppen met het systeem, omdat er te veel problemen zijn. Letselschadeadvocaat M. de Witte stuitte op 310 huizen met klachten. Volgens hem betekent dat dat er ,,honderden'' mensen ziek zijn. Het gaat om chronische long- en oogontstekingen, benauwdheid en astmatische aanvallen. De aandoeningen hebben geleid tot veel antibioticagebruik. Kinderen moeten beademingsapparaten gebruiken. Zelfs ziekenhuisopnames komen regelmatig voor.

Recente artikelen