Nederlander vaker naar de huisarts

Array

De Nederlander gaat vaker naar de huisarts. Hierdoor is het aantal door huisartsen gedeclareerde verrichtingen het eerste halfjaar van 2007 fors hoger dan in het eerste halfjaar van 2006. De stijging in het huisartsenbezoek na de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet zet door.

Declaraties
Met de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 is onder meer het verschil tussen particulier en ziekenfondsverzekerden weggevallen, waardoor het nodig was een nieuwe vergoedingssystematiek voor de huisarts te introduceren. Deze systematiek is vastgelegd in het zogenoemde Vogelaarakkoord. Met subsidie van het ministerie van VWS volgt het NIVEL de effecten van de nieuwe wet op declaraties en verrichtingen in de huisartsenpraktijk. Behalve dat patiënten vaker naar de huisarts gaan, zijn ook de aantallen lange consulten en visites sterk gestegen vergeleken met het eerste halfjaar van 2006. De huisarts declareerde 6,5% meer aan verrichtingen, de praktijkondersteuner 13% meer.

Kleine chirurgische ingrepen
Verder blijken de huisartsen ook 20% meer Modernisatie en Innovatie-verrichtingen te declareren. Dit zijn bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen, longfunctiemetingen, therapeutische injecties en begeleiding van diabetespatiënten, waarvan wordt gedacht dat zij verrichtingen in de tweede lijn vervangen. Vooral voor kleine chirurgische ingrepen lijken de huisartsen inderdaad minder door te verwijzen naar de specialist. NIVEL-onderzoeker Robert Verheij: “Hier lijkt inderdaad sprake van het beoogde substitutie-effect.”
 
Onderzoek
Het NIVEL volgt de ontwikkeling van de huisartsendeclaraties binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van declaraties van ongeveer 95 huisartsenpraktijken met in totaal 343.627 patiënten.

5 thoughts on "Nederlander vaker naar de huisarts"

  1. Mijn gevoel (het is niet statistisch getoetst!) zegt ook dat veel mensen vaker komen.En met name met meer dan 1 klacht komen (waardoor het risico groter wordt dat er een dubbel consult wordt gedeclareerd).De “ex-particulier-verzekerden” ervaren nu geen (financiele) grens meer en komen zeker vaker. Alleen dat scheelt al aanzienlijk in het aantal consulten. Inderdaad worden er nu ook meer M&I-verrichtingen gedaan. Maar dat was ook de bedoeling:minder verwijzen naar de 2e lijn!
    De besparingen die dat alleen al oplevert,compenseren zeer waarschijnlijk de hogere kosten van de toename van gewone verrichtingen. Al met al alleen maar voordeel voor de clientele! Daar was het toch om begonnen?!

  2. Mijn “gevoel” zegt dokter en huisarts Aalstein, wat is dit nu voor onzin als de client bij de huisarts komt met meerdere klachten en de huisarts handelt dit af in en consult waar haalt die huisarts dan het lef vandaan om een dubbel consult te declareren.
    Dit is zuiver diefstal en u praat over risico?.
    Ik vraag me af wat hier het voordeel voor de clienten is behalve weer een stijging van de zorgverzekeringspremie.
    En als ik het goed gelezen heb zijn de zorguitgaven met 2.75% gestegen.

    Ik denk hierbij als ik uw reactie lees zoals de waard is………..

  3. @ Kees,
    Er staat risico. De regel is feitelijk dat er in het nieuwe stelsel geen tijd is voor het behandelen van twee klachten in een consult. Daar zijn de tijden te kort voor. En dit is op last van de pokitiek zo ingesteld. Voorheen werd er veel niet door de huisarts berekend omdat hij meer tijd had en een betere vergoeding kreeg. Nu is die vergoeding zo laag en de tijd zo kort dat elke handeling dus wel wordt gerekend. Nu kan u zeggen dat dit in uw ogen raar is. Het is ook raar dat je niets berekend voor professioneel advies of een behandeling door een huisarts. Voor niks gaat de zon op. Nu heb je hebt nette dokters die meer tijd besteden en dus een langer consult boeken en artsen die het niet helemaal netjes doen. En dat niet netjes doen kan op twee manieren, een dubbel consult rekenen terwijl je minder dan 20 minuten bezig was. Maar het is ook andersom. Veel artsen leveren tegenwoordig nog steeds een dienst en berekenen niets dus een consult van 20 min of meer en daar een enkel consult voor rekenen. Ook dat is ook niet correct.

    Artsen als Aalstein leggen de vinger op de zere plek van het nieuwe zorgbeleid. En het gezever over gestegen kosten is nog steeds niet in verhouding tot de nationale zorgconsumptie van de ons omringende landen en de besparing in de tweede lijn.

  4. Vroeger was het ook minder inzichtelijk wat een huisarts deed. Voor de ziekenfondspatiënten kreeg je een vast bedrag en daar deed je al je werk voor. Zorgverzekeraars hadden geen inzicht in het aantal verrichtingen. Alleen bij de particuliere patiënten was het (financieel) zichtbaar als ze een periode vaker kwamen.

    M&I: verrichtingen zijn inderdaad ingevoerd om de dure ziekenhuiszorg naar de huisarts te sluizen. Ik ben overigens niet heel veel meer gaan doen dan ik al deed. Wel iets meer, omdat huisartsenzorg niet onder het eigen risico/no claim valt, waardoor patiënten die vroeger liever naar het ziekenhuis gingen voor een ingreep, nu naar de huisarts gaan. Voorbeelden: kleine traumatologie (verstuikte enkels, hechtwonden, zondagsmiddagarmpje), plaatsen van een spiraal (wordt helemaal niet meer vergoed als een patiënt dat in het ziekenhuis laat doen en is daar vele malen duurder dan bij mij).

    Het aantal dubbele consulten is bij ons ook niet erg toegenomen. Ook wel wat, maar naar mijn idee (geen statistiek gedaan) heeft dat ook te maken (bij ons althans) met de toename van het aantal psychische klachten (veel paniekstoornissen, arbeidsconflicten etc).

    Over 2006 hebben wij heel veel lange visites gedeclareerd, meer dan de andere huisartsen in onze groep. Maar dat is te verklaren uit het feit dat we in 2006 ook heel veel moeilijke palliatieve zorg hebben gehad.

    Lange consulten en visites worden pas geboekt als ze langer dan 20 minuten duren. Al die contacten van een kwartier/korter dan 20 minuten worden gewoon enkel geboekt. De consultduur waarop de prijs berekend is, is 10 minuten. Je levert op een dag met veel kwartierconsulten dus ongemerkt geld in.

    2x iemand laten komen op een dag (b.v. bij controle buikpijn: wordt het wel/geen blinde darm ontsteking) mag je 1x berekenen. Ik ben wel eens een ruim dagdeel bezig geweest met een moeilijke palliatieve patiënt. Daar mag dan 1x een visite intensieve thuiszorg (40 Euro) voor gerekend worden.

    Door het registreren is eindelijk inzichtelijk geworden wat de huisartsen allemaal doen. Dat de stijging een jaar later nog doorzet is niet zo verwonderlijk. De verschuiving naar de eerste lijn is nog verder doorgezet. Er zijn praktijken die zelf allerlei diagnostiek die vroeger alleen in ziekenhuizen kon, ook nu zelf in de praktijk toepassen. En ook de preventieconsulten nemen toe.

    Waar ik wel bang voor ben, is dat straks alleen maar naar de gestegen kosten vopor huisartsenzorg wordt gekeken en niet naar de besparing die dit oplevert in de 2e lijn. Het zijn tenslotte 2 verschillende potjes.

    Goed onderzoek naar verschuivingen in zorg en naar redenen van de kostenstijgingen is volgens mij noodzakelijk voordat je conclusies mag trekken m.b.t. de financiering.

  5. Prima stuk , collega Hannah!! Mogelijk is “Kees” nu wat gerustgesteld .

Comments are closed.

Recente artikelen