Festival voor mensen met een psychische beperking

0
406

Bijzondere theaterproductie van beeldend theatermaakster Salomea Franken brengt grenzen van gekte in beeld voor komend Kwartiermakersfestival. Het Kwartiermakersfestival is een meerdaags cultureel festival dat ruimte(kwartier) wil maken in de samenleving voor mensen met een psychische beperking en/of psycho sociale problemen. Kenmerk van het Kwartiermakersfestival is dat mensen met een psychiatrische achtergrond in vrijwel alle activiteiten participeren. Zowel in de organisatie, de publiciteit als in de uitvoering van dans, poëzie, theater en muziek spelen zij een belangrijke rol. Uit de statistieken blijkt dat één op de vijf mensen iets met psychiatrie te maken heeft(gehad), zelf of in zijn of haar omgeving. Positieve aandacht draagt bij aan toename van begrip en acceptatie. 'Samen leven, werken en spelen' is het motto van dit festival. Na de proloog jongstleden september zal komend najaar het eerste volwaardige Kwartiermakersfestival Amsterdam plaatsvinden.

Een belangrijk deel van het festivalprogramma is de muzikale beeldend theater productie 'Alopsepla'(Alles op zijn plaats). De regisseuse is Salomea Saida Franken, componist is Kees Eskes en één en ander staat onder algemene begeleiding van Marion Rosenthal. Salomea Franken heeft, nadat zij afstudeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, een beeldend theatergroep opgericht die 9 jaar succesvolle producties maakten. Hierbij waren ook Eskes en Rosenthal verbonden. Salomea Franken gebruikt kunst als middel om verbindingen tussen groepen mensen te maken. Compassie acht ze daarin essentieel. In hun nieuwe stuk Alopsepla gaan ze ervan uit dat alles in het leven een eigen plek heeft. Mensen worden bekeken met compassie, welk gedrag ze ook hebben. Gedrag mag 'anders' zijn, de grens ligt bij wanneer de ene mens een ander bedreigt of zijn wil oplegt. Wat is gek en wat is te gek, wanneer ontstaat lijden en wanneer is er vrede en geluk. Bij Alopsepla zal gek en niet gek dichter bij elkaar komen te liggen. Het begrip 'alles op zijn plaats' krijgt een andere betekenis. De voorstelling wordt vormgegeven door middel van prachtige kostuums en décors, muziek/koor en toneelspel. En er zijn tegenstellingen: dynamiek versus stilte, humor versus intense momenten. Voor dit stuk worden nog diverse vrijwilligers gezocht.

In een aantal workshops werken zij naar de uitvoering van Alopsepla dit najaar toe. De workshops (die plaats vinden in MK 24) betreffen kostumering, decorontwerp en -bouw, muziek en beweging. Deelname is gratis, de data worden nog nader vastgesteld. Meer informatie of opgeven kan bij Sabine te Woerd(06 14433454), projectleider van het Kwartiermakersfestival Amsterdam. Het Kwartiermakersfestival is een samenwerkingsverband van Roads, Mentrum, Cordaan en Skip www.kwartiermakersfestival-amsterdam.nl