Thoraxcentrum Isala klinieken viert 20-jarig jubileum

Array

In twintig jaar uitgegroeid tot één van de vier grootste centra in Nederland het Thoraxcentrum van de Isala klinieken bestaat dit jaar twintig jaar. Dit heuglijke feit wordtgevierd met een jubileumsymposium op 4 en 5 april a.s. De afdeling is in die twintig jaar
uitgegroeid tot één van de vier grootste hartchirurgische centra in Nederland. Met uitzondering van kinderhartchirurgie en transplantaties worden alle soorten hartchirurgie uitgevoerd.Tegenwoordig worden ongeveer 1.400 openhart operaties en 150 longoperaties per jaar verricht. Sinds 1988 zijn er in het Zwolse al ruim 28.000 patiënten aan hun hart geopereerd. HetThoraxcentrum staat bekend om de behandeling van meervoudige hartoperaties.

Ruim driehonderd bezoekers worden verwacht tijdens het jubileumsymposium.De patiëntenpopulatie is in twintig jaar wel veranderd. Het aantal complexe operaties, waarbij meerdere behandelingen tijdens één operatie worden uitgevoerd, is gestegen van 11% (1988) naar36% (2007). In 2007 bestonden van de 498 complexe hartoperaties er 103 uit 3-, 4- of 5-voudige
ingrepen. Nog steeds vinden er binnen het Thoraxcentrum nieuwe ontwikkelingen plaats die moeten bijdragen aan een goede kwaliteit van patiëntenzorg. Thoraxchirurg dr. W.J.L. Suyker promoveerdeonlangs op een nieuw nietapparaatje waarmee omleidingen op de kransslagaders van het hart in de toekomst snel en betrouwbaar kunnen worden aangesloten.

Sinds enkele maanden wordt debehandeling van de verwijding van de aorta uitgevoerd met een kleine ingreep via de liesslagader.Een vergelijkbare minimaal invasieve methode wordt ook toegepast bij de behandeling van hartritmestoornissen (atrium fibrilleren). Deze nieuwe ontwikkelingen leiden tot minder groteoperatiewonden bij de patiënt, een minder lange ligduur op de Intensive Care en een sneller herstel van de patiënt.Grondleggers van het centrum waren de Thoraxchirurgen dr. M.M.P. Haalebos en F.G. Leicher. “Door de inspanningen van de mensen op de werkvloer die uiterst gemotiveerd, goed opgeleid en betrokkenzijn, is het centrum in staat het niveau van de patiëntenzorg te handhaven”, aldus Leicher, die nog steeds werkzaam is in het Thoraxcentrum van de Isala klinieken.

Recente artikelen