Eerste landelijk handboek geneesmiddelengebruik bij kinderen

Array

Op maandag 31 maart heeft het Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) het eerste landelijke formularium voor geneesmiddelen bij kinderen gepubliceerd. Een dergelijk openbaar toegankelijk handboek voor geneesmiddelengebruik bij kinderen bestond nog niet. Het kinderformularium is voor iedereen toegankelijk via internet.

Het NKFK hoopt met het formularium de kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddelengebruik bij kinderen te verbeteren.

Bewust
Het NKFK heeft bestaande versnipperde informatie over geneesmiddelgebruik bij kinderen samengevoegd in het nieuwe kinderformularium. In het formularium zijn de meest gangbare geneesmiddelen voor kinderen opgenomen en voorzien van een dosis-advies en – indien beschikbaar – van aanvullende pediatrische informatie over bijwerkingen en aanwijzingen voor gebruik bij kinderen. Daarnaast is in het kinderformularium informatie opgenomen over de registratiestatus van een geneesmiddel voor kinderen, zodat artsen zich bewust zijn van het zogenaamde ‘off-label’ voorschrijven en ouders en kinderen daarover beter kunnen informeren.

Verbeteren
Veel geneesmiddelen die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn niet geregistreerd voor gebruik door kinderen. Die geneesmiddelen worden dan off-label  voorgeschreven. Veel artsen zijn zich daar echter niet van bewust, omdat de exacte registratiestatus van een geneesmiddel niet bekend is. Het NKFK hoopt met het toevoegen van informatie over de registratiestatus van een geneesmiddel voor kinderen de bewustwording rond off-label voorschrijven te vergroten en de zodoende informatievoorziening aan kind en ouders te verbeteren.

Erkenning
De nieuwe geneesmiddelenwet stelt dat off-label voorschrijven alleen is toegestaan, wanneer het off-label-voorschrift is opgenomen in richtlijnen van de beroepsgroep, of wanneer er voorafgaand overleg heeft plaatsgevonden tussen de voorschrijvend arts en een apotheker. Omdat off-label binnen de kindergeneeskunde op grote schaal voorkomt, veroorzaakt dit verplichte overleg een onwerkbare situatie voor arts en apotheker. Het kinderformularium zal door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) erkend worden als richtlijn voor het toedienen van medicijnen aan kinderen. Deze erkenning is van groot belang om een werkbare situatie voor voorschrijver en apotheker te handhaven.

Meer informatie
Het kinderformularium wordt als dynamisch document beschouwd (wordt regelmatig geactualiseerd) en voorzien van evidence-based informatie over geneesmiddelengebruik. Er is een PDA-versie in de maak. Het NKFK is gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Meer informatie is te vinden op de websites www.nkfk.nl en www.kinderformularium.nl.

Recente artikelen