Toppublicatie: als je begrijpt wat ik doe…

Array

…. zijn spiegelneuronen en bewuste reflectie sámen aan het werk. Een Nijmeegse studie naar het begrijpen van het doel van andermans bewegingen maakt voor het eerst duidelijk dat hierbij zowel een automatische activatie van de spiegelneuronen in het bewegingscentrum van de hersenen, als bewuste reflectie een rol spelen. Tot nu toe stonden de aanhangers van deze twee verklaringen lijnrecht tegenover elkaar. Ten onrechte, blijkt dus nu: de systemen zijn beide actief en vullen elkaar aan. Het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology publiceert de ontdekking. 

De laatste tijd is er veel aandacht voor de vraag hoe we kunnen begrijpen wat iemand anders doet. Dat we begrijpen waarom iemand uit zijn stoel opstaat, of een kopje oppakt, of een bal vangt, is evident, en dat we vaak al vooruitlopen op het vervolg van die actie ook, maar hóe het brein dat regelt, wordt nog maar net duidelijk. Het lijkt onwaarschijnlijk dat we alleen maar op grond van wat we zien, kunnen begrijpen wat de ander van plan is te gaan doen. Daarom zijn er twee theorieën gesuggereerd. De ene gaat uit van een automatisch proces: als we andere mensen zien bewegen, doet ons spiegelneuronensysteem mee met de handeling van de ander. Omdat we deze spiegelneuronen ook gebruiken als we zélf een beweging plannen en in actie omzetten, wordt als we een actie zíen, de intentie mee geactiveerd.
De andere theorie – vaak aangeduid als Theory of Mind – veronderstelt dat we actief en bewust meedenken over de bedoeling van de ander, vergelijkbaar met hoe we over onszelf reflecteren.

Systemen vullen elkaar aan
Het onderzoek dat Current Biology nu publiceert, laat voor het eerst zien hoe deze twee systemen aan elkaar gekoppeld kunnen zijn: de spiegelneuronen werken op grond van de visuele input, onafhankelijk van de opdracht die een kijker heeft, terwijl de hersengebieden die bij de ‘Theory of Mind’ horen actief zijn als gevraagd wordt naar de intentie van de actie. Dit is onafhankelijk van de visuele input. De studie verenigt zodoende de twee theorieën, aldus Harold Bekkering van het Nijmegen Centre for Cognition and Information, een van de auteurs van het artikel.
Ook onderzoekers van het  F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging waren bij de studie betrokken. Omdat deze samenwerkingsverbanden logischerwijs veel voorkomen, gaan alle Nijmeegse hersenonderzoekers binnenkort de naam Donders in hun instituutsnaam opnemen.

Complementary systems for understanding action intentions. Floris P. de Lange, Marjolein Spronk, Roel M. Willems, Ivan Toni en  Harold Bekkering. Curr Biol 2008 Mar 25 18 (6) :454-7 
Het artikel werd ook geselecteerd door Faculty of 1000 Biology als een van de 'dit moet je lezen'-artikelen uit de biologische wetenschappen. 'Papers are highlighted on the basis of their scientific merit rather than the journal in which they appear.'

Bron: Radboud Universiteit

Recente artikelen