190.249 Nederlanders vandaag 30 minuten in beweging

Array

Om 11.30 uur precies klonk vandaag op 1.260 locaties in Nederland het startsein. Een half uur lang waren 190.249 deelnemers aan het dansen, wandelen, touwtjespringen, fietsen, sporten en spelen. Met het resultaat is de organisatie, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), dik tevreden.

Officiële start op Amsterdamse Nieuwmarkt
Met de recordpoging, onderdeel van de campagne '30minutenbewegen', laat NISB mensen ervaren hoe leuk samen bewegen is. Het startschot van de landelijke actie, op de Amsterdamse Nieuwmarkt, gaven vertegenwoordigers van de betrokken organisaties: staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS, NISB-directeur Clémence Ross, de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels en Kees Sijbesma, directeur Nationale Sportweek. Na het startsein gingen bij alle aanwezigen op de Nieuwmarkt, gehuld in knaloranje vestjes, de voetjes van de vloer. Presentator Jochem van Gelder en zangeres Edsilia Rombley zorgden voor een energiek optreden. Clémence Ross is enthousiast: "Het was een groot, oranjegekleurd, spetterend en sportief feest!"

Ook elders in het land startten mensen klokslag 11.30 met hun activiteit. Clémence Ross: "Sommige organisaties bedachten originele acties. Atos Origin vloog bijvoorbeeld duizenden skippyballen in en doneerde voor elke medewerker die meedeed 10,00 euro aan de stichting Right to Play. In Breda waren zesduizend kinderen aan het touwtjespringen en Duco Bouwens en Olga Commandeur, van het televisieprogramma Nederland in Beweging, verzorgden een optreden bij de MID Lifestyle beurs in Zwolle." De deelnemers meldden zich aan op de website www.heelnederlandbeweegt.nl. Veel scholen en kinderdagverblijven, maar ook gemeenten, bedrijven en sportclubs kozen er voor om mee te doen aan de recordpoging. De recordpoging valt in de Nationale Sportweek.

In januari 2007 startte NISB met de landelijke campagne '30minutenbewegen'. Daarmee wil het kennis- en innovatie-instituut mensen bewustmaken van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Volgens die norm zouden volwassenen vijf dagen per week, 30 minuten per dag matig intensief moeten bewegen. Kinderen zelfs iedere dag 60 minuten. "Daardoor voel je je fitter en fijner. Door dagelijks te bewegen verminder je de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, verschillende soorten van kanker, chronische aandoeningen en diabetes", aldus Clémence Ross. "Uiteindelijk willen we met onze campagne bereiken dat 65% van de Nederlanders in 2010 aan de beweegnorm voldoet."

Record
Het is niet de eerste keer dat NISB een recordpoging organiseert om mensen in beweging te krijgen. Op 16 november 2006 kwam NISB in het Guinness Book of Records met de actie Heel Nederland danst, waarbij 263.188 deelnemers een half uur dansten. Een jaar later jumpten op 16 september 749 mensen op de Rotterdamse Coolsingel. Het Guinness Book of Records noteerde ook deze actie, die NISB samen met de afdeling Sport en Recreatie van Gemeente Rotterdam organiseerde.

Lees meer op www.nisb.nl en www.30minutenbewegen.nl.

Recente artikelen