AED minder effectief dan aangenomen

Er wordt bij een Amerikaans onderzoek van Dr. Gust H. Bardy  van de American College of Cardiology geen verschil gevonden in de overleving bij vergelijking van mensen die eerst door een AED gedefibrilleerd worden en vervolgens massage en 112 bellen  vergeleken met geen AED en direct massage en 112 bellen. 228 of van de 3,506 (6.5%) patienten in de controle groep overleden en in de AED groep overleden 222 van de 3,495 (6.4%) Deze resultaten staan haals op de de cijfers die leidde tot masale aanschaf van AED's in openbare ruimten.

De cijfers die werden gehanteerd om over te gaan tot aanschaf van een AED waren als volgt: een verschil van circa 10.000 overlevenden (zonder AED) tot ruim 142.500 overlevenden (met AED en een snel benaderingsprotocol) per jaar.

Per jaar circa 142.500 mensen, van de circa 150.000 die gereanimeerd worden, alleen maar geholpen zijn bij het zo snel mogelijk defibrilleren van het hart (stroomstoten geven). De andere 7.500 slachtoffers zijn wel geholpen met de bassale reanimatie die tot nu toe veel geleerd wordt.Van alle slachtoffers komen er op dit moment maar 10 tot 15 duizend slachtoffers levend in het ziekenhuis als er geen AED binnen bereik is. Als er binnen 3 minuten een AED ter plaatse was geweest en binnen 4 minuten de eerste stroomstoot gegeven was, zouden ruim 100.000 slachtoffers meer het overleeft hebben.Het ambulancepersoneel start per jaar ongeveer 10 á 11.000 reanimaties. Gemiddeld gaat de overlevingskans van een slachtoffer met ruim 10% per minuut achteruit, als hij niet gereanimeerd wordt. Laat een ambulance 5 minuten na de aanval ter plaatse zijn. Dan is de overlevingskans van een slachtoffer met 50% gedaalt. Bij alle andere slachtoffers worden de reanimaties opgestart door de EHBO-ers of BHV-ers.Van de circa 150.000 gereanimeerde slachtoffers, per jaar, hebben er maar circa 7.500 een hartstilstand. Deze 7.500 slachtoffers zijn geholpen bij de reanimatie zoals het BHV-ers of EHBO-ers wordt geleerd.De andere 142.500 slachtoffers die gereanimeerd worden hebben geen hartstilstand maar VF. VF staat voor ventrikelfibrilleren (kamer- of hartfibrilleren). Deze 142.500 mensen hebben bij één ding baat, stroomstoten en wel zo snel mogelijk. Zij zijn enorm geholpen bij een zo snel mogelijk gegeven stroomstoot. Deze stroomstoot kan worden toegediend door een Automatische Externe Defibrillator (AED). Hoe sneller de stroomstoot toegediend wordt, hoe groter de overlevingskans voor het slachtoffer. Dit komt omdat een fibrillerend hart erg veel zuurstof gebruikt maar de afvalstoffen niet kwijt kan raken. Het hart verzuurd dan.Bij een goede reanimatie kan het bloed alleen maar vanuit het hart naar de hersenen en longen circuleren. Zelfs in de kransslagaders komt bijna geen bloedsomloop op gang. Vandaar dat dus de afval stoffen niet uit het hart weg kunnen.Als de EHBO-ers en/of BHV-ers getraind worden om een snel benaderingsprotocol en een AED te gebruiken kunnen de slachtoffers veel sneller stroomstoten krijgen en overleven. Voor het beste resultaat moet de hulpverlener wel kunnen reanimeren. Zonder enige kennis, of vaardigheden, een AED bedienen is een fabel. Om de overlevingskans zo groot mogelijk te maken is het van belang dat de hulpverlener eerst ± 1 minuut reanimeerd en daarna pas stroomstoten gaat toedienen. Na het geven van één stroomstoot zal de hulpverlener direct 2 minuten moeten gaan reanimeren.

De feiten:
Elke minuut dat een slachtoffer geen goede behandeling krijgt, daalt de overlevingskans van een slachtoffer met ruim 10 procent.

Een ambulance heeft een wettelijke norm van 15 minuten om bij een slachtoffer te komen. Maar op sommige plaatsen in Nederland loop die tijd wel tot gemiddeld 25 minuten.Als een eerstehulpverlener binnen 3 minuten de eerste stroomstoot kan toedienen en daarna 2 minuten reanimeren, is de overlevingskans al ruim 72 procent. In gunstige omstandigheden, en een snel benaderingsprotocol, kan de hulpverlener binnen 90 seconden de eerste stroomstoot toedienen.

4 thoughts on "AED minder effectief dan aangenomen"

  1. Arend de Vries

    ‘Leerd’ met een ‘d’ en de merkwaardige kop ‘de feiten:” maakt dat ik dit artikel bij voorbaat minder serieus neem. Alhoewel dit artikel voor mij wel een ander licht op de zaak werpd.

  2. @ Arend,
    Dank voor de correctie.

  3. Aart Verhoeks

    Als het originele onderzoek goed was gelezen dan kun je hieruit concluderen dat dit een onderzoek betreft waarbij de personen een AED thuis in de meterkast hebben hangen. Als je gereanimeerd moet worden en er is niemand thuis …………

    Als je als getrained persoon getuige bent van een circulatie stilstand op een locatie waar een AED voorhanden is geeft dit het slachtoffer meer dan gemiddelde kansen.

  4. AED - Defibrion BV

    Diverse onderzoeken laten zien dat de tijdige en juiste inzet van een AED de overlevingskans bij een hartstilstand sterk vergroot. Het is dan wel van belang dat juist en snel wordt ingegrepen. Hier hoort ook een goed uitgevoerde reanimatie bij en alarmering van hulpdiensten.

Comments are closed.

Recente artikelen